Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Etiopien öppnar för att frige Schibbye och Persson

- 08/02/2012, 19:14 -
Det är oklart om fallet med den svenske affärsmannen kan ge någon information om hur Etiopien kommer hantera journalisternas fall.

Det är oklart om fallet med den svenske affärsmannen kan ge någon information om hur Etiopien kommer hantera journalisternas fall.

Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Etiopiens premiärminister Meles Zenawi öppnar för att benåda både politiker och journalister som erkänt sina brott. Däribland de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Premiärminister Meles Zenawi har kritiserats för att ha använt Etiopiens terrorlag till att förfölja politiska motståndare. På onsdagen bemötte han kritiken – och passade även på att öppna upp för att benåda dömda politiker och journalister. Något som kan få betydelse för Martin Schibbye och Johan Persson som sitter fängslade i landet.

– Alla rättegångar är öppna, alla misstänkta har fått tillgång till advokater och vissa har till och med friats när inga bevis har funnits för att styrka deras skuld. Och vi överväger också benådning, om förövarna erkänner sin skuld och sina misstag, sade Zenawi, enligt SvD.

Men även om Zenawi öppnade för benådning konstaterade han att Etiopien agerat helt rätt i fallet med de svenska journalisterna.

- De här två journalisterna bröt mot Etiopiens lagar. Ingen journalist kan undgå åtal om reglerna bryts, sade premiärministern, enligt SvD.