Forskare i Cleveland har kommit på upptäckten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
1 av 3
Forskare i Cleveland har kommit på upptäckten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. - Foto: 436/AP/Scanpix
Bexaroten botar Alzheimers hos möss.
2 av 3
Bexaroten botar Alzheimers hos möss. - Foto: Robert F. Bukaty/AP/Scanpix
Alzheimers kan snart vara botad.
3 av 3
Alzheimers kan snart vara botad. - Foto: Pete Pallagi/AP/Scanpix

Cancermedicin kan bota Alzheimers

Forskare har hittat ett läkemedel som botar Alzheimers sjukdom. Läkemedlet har visat stora framsteg och forskarna hoppas att det kan vara räddningen mot sjukdomen.


Vad är Alzheimers sjukdom?

Alzheimers sjukdom är en demenssjukdom. Det vanligaste symtomet på Alzheimers sjukdom är att närminnet blir sämre.

Alzheimers sjukdom har ett smygande förlopp och det kan gå ett till två år innan den drabbade uppsöker vård och får en korrekt diagnos. I Sverige finns ungefär70 000 personer som lider av Alzheimers sjukdom.

Det är inte känt vad som orsakar Alzheimers sjukdom, men det finns några kända riskfaktorer:

- Hög ålder
- Högt blodtryck
- Höga blodfetter
- Övervikt
- Upprepade skallskador, som man kan få vid exempelvis boxning.

Läs mer om Alzheimers sjukdom på Vårdguiden.

 

OHIO. Forskare vid Case Western Reserve University School of Medicine i Cleveland har hittat ett sätt att bota Alzheimers sjukdom. Räddningen är läkemedlet bexaroten - ett läkemedel som behandlar olika typer av hudcancer. 

Forskarna har prövat läkemedlet på möss och sett mycket stora förbättringar inom bara 72 timmar. Läkemedlet bidrog bland annat till att mer än 50 procent av amyloida plack - ett kännetecken för Alzheimers - försvann i mössens hjärnor.

CNN uppger att upptäckten är mycket lovande, eftersom möss, likt människor, med Alzheimers har höga halter av ämnet beta-amyliod i hjärnan. Testerna visade att bexaroten sänkte beta-amyloid och i stället höjde nivåerna av apolipoprotein E - ett ämne som hjälper till att hålla beta-amyloiden låg - i mössens hjärnor.

Eftersom bexaroten redan är godkänd av Food and Drug Administration som ett läkemedel för människor, kan forskarna börja göra tester på människor mycket tidigare än om det hade varit ett nytt läkemedel. Huvudforskaren, Gary Landreth, hoppas att de kan börja testerna redan inom två månader.

Landreth varnar dock för att även om läkemedlet fungerar på möss, är det inte säkert att det botar Alzheimers sjukdom hos människor. 

- Jag vill säga det så högt och tydligt som möjligt att detta är en studie på möss, inte på människor. Vi har botat Alzheimers hos möss ett flera gånger, så vi måste gå framåt snabbt - men försiktigt, säger Landreth enligt CNN.

/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!