En långt gången infektion av hiv (i genomsnitt 7-10 år) leder till den sjukdomsbild som kallas aids.
1 av 4
En långt gången infektion av hiv (i genomsnitt 7-10 år) leder till den sjukdomsbild som kallas aids. - Foto: Mary Altaffer/AP/Scanpix
Hivtest i San Salvador
2 av 4
Hivtest i San Salvador - Foto: Luis Romero/AP/Scanpix
Demonstranter klädda i svart för att sörja de som dött i AIDS på grund av att de inte kunde betala för behandling mot HIV.
3 av 4
Demonstranter klädda i svart för att sörja de som dött i AIDS på grund av att de inte kunde betala för behandling mot HIV. - Foto: Alison Yin/AP/Scanpix
En forskare på forsknings insitutet i Pittsburgh som testar medicin mot HIV-virus.
4 av 4
En forskare på forsknings insitutet i Pittsburgh som testar medicin mot HIV-virus. - Foto: Keith Srakocis/AP/Scanpix

Svält cellen - framsteg för HIV-forskarna

Kampen mot HIV gör stora framsteg. Genom att svälta celler har forskare nu kunnat förhindra spridningen av HIV-viruset.


Information om hivinfektion:

Hivinfektion och aids orsakas av Humant Immunbrist virus, ett så kallat retrovirus med ganska låg smittsamhet. Viruset klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom. En person som blivit smittad bär viruset resten av sitt liv.

Smittan kan överföras vid samlag och från en infekterad kvinna till hennes barn. Man kan också smittas om man får i sig blod eller annan vävnad från en smittad person. Blod och andra kroppsvätskor kan sålunda vara smittsamma för andra under mycket långa tider.

Läs mer om hivinfektion och aids här.

För att HIV-viruset ska kunna sprida måste det kapa andra celler och förvandla dem till "virusfabriker" som producerar viruset.

Förra året kunde forskare identifiera proteinet SAMHD1 som en viktig ingrediens i kampen mot HIV. Nu har forskarna kunnat kartlägga hur processen fungerar.

Enligt BBC visar studien att SAMHD1 sänker nivåerna av dNTPs - ett ämne kopierar DNA - under den gräns som viruset behöver för att kunna sprida sig i cellerna och samtidigt förhindrat infektionen av viruset. När forskarna avlägsnade proteinet fick cellerna högre nivåer av dNTPs och blev infekterade av HIV.

Virologen Jonathan Stoye, en av forskarna som fastställde SAMHD1s kemiska struktur förra året, förklarar att de redan då förutspådde att proteinet kunde bryta ned förökningen av dNTPs i celler som inte delar sig.

Men Stoye förklarar att vissa celler behöver dela på sig för att kunna stärka immunförsvaret. Och kommer få stora problem om dNTPs tas bort i dem. Celler som till exempel CD4 - som även är ett huvudmål för HIV-viruset.

- Hur vi kan använda antiretrovialbehandlingen av detta protein är fortfarande oklart, säger Stoye.

/
/
DNA
/
/
/
HIV
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!