Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Megauploadgrundaren Kim Dotcom fri

- 22/02/2012, 10:10 -
Kim Dotcoms alla kända tillgångar har beslagtagits.
1 av 3

Kim Dotcoms alla kända tillgångar har beslagtagits.

Natalie Slade/AP

Enligt stämningsansökan har Megaupload satt i system att ignorera anmälningar från upphovsrättsmakare.
2 av 3

Enligt stämningsansökan har Megaupload satt i system att ignorera anmälningar från upphovsrättsmakare.

AP

Kim Dotcom, tidigare Kim Shmitz, är tysk medborgare.
3 av 3

Kim Dotcom, tidigare Kim Shmitz, är tysk medborgare.

Greg Bowker/AP

Grundaren för fildelningssajten har beviljats borgen av en domstol i Nya Zeeland.

I drygt en månad har den numera nedstängda sajten Megauploads 38-årige grundare, Kim Dotcom, suttit fängslad på USA:s begäran. Nu har han dock släppts sedan han beviljats borgen - mot åklagarens vilja.

Åklagaren Anne Toohey har tidigare begärt att Dotcom skulle omhäktas eftersom flyktrisken är stor och att han har tillgång till stora summor pengar. Dotcoms advokat Paul Davison hävdade å sin sida att Dotcom, som är 200 centimeter lång och väger 136 kilo, knappast kommer att kunna lämna landet.

– Han är inte den typen som passerar obemärkt förbi tull- och säkerhetskontroller, sade Davison i rätten, enligt Daily Mail.

Domaren valde att lyssna på Dotcoms advokat den här gången.

- Det känns skönt att kunna åka hem, träffa min familj, mina tre småbarn och min gravida hustru, sa Dotcom till reportrar i Auckland.

Kim Dotcom, som tidigare hette Schmitz, kommer med all sannolikhet att åtalas i det största fallet av upphovsrättsintrång i USA:s historia.

Alla hans tillgångar har beslagtagits

Webbplatsen Megaupload, som lanserades 2005, anklagas för att ha spridit material till ett värde av över 500 miljoner dollar. Amerikanska myndigheter vill nu att få Kim Dotcom samt tre medåtalade utlämnade till USA.

Domaren i fallet har beslagtagit miljonären Kim Dotcoms alla tillgångar för att minska risken att han ska fly. Han säger att han kommer att kämpa för att inte utlämnas till USA och menar att han inte har begått en brottslig handling genom att ansvara för fildelningssidan, skriver BBC.

FBI uppskattar att Kim Dotcom tjänat över 800 000 kronor om dagen på sitt fildelningsimperium. Och piratkungen levde sannerligen ett liv i lyx. Vid gripandet den 19:e januari beslagtog polisen bland annat över 20 bilar från hans lyxvilla. Bland lyxbilarna fanns en rosa Cadillac och en Rolls-Royce Phantom. När polisen slog till hade Dotcom nyligen påbörjat en omfattande renovation av lyxvillan, värd 100 miljoner.

– Huset är galet och det blir ännu galnare på insidan. När vi var där kallade vi det "Extreme Home Makeover – miljonärsvarianten", säger en källa som var med vid renoveringsarbetet.

Megaupload hade över 150 miljoner användare och 50 miljoner dagliga besökare. Sajten har numera stängts.