Utsläpp från trafiken kopplas till autism.
1 av 3
Utsläpp från trafiken kopplas till autism. - Foto: Tobias Röstlund/AP/Scanpix
Bekämpningsmedel anses vara en av orsakerna till autism.
2 av 3
Bekämpningsmedel anses vara en av orsakerna till autism. - Foto: Claudio Bresciani/AP/Scanpix
En pojke som har autism visar hur en undersökning kan gå till.
3 av 3
En pojke som har autism visar hur en undersökning kan gå till. - Foto: Joseph Kaczmarek/AP/Scanpix

Autism kan bero på miljögifter

Ny forskning visar att avgaser, bekämpningsmedel och bröstmjölk innehåller miljögifter som kan kopplas till autism.


Om autism

Autism är en medfödd eller tidigt förvärvad genomgripande funktionsnedsättning, vars symtom visar sig före tre års ålder.

Personer med autism har svårigheter med social interaktion, något som märks redan vid låg ålder. Brist på ömsesidighet och nedsatt förmåga att leva sig in i andra människors perspektiv är huvudproblemet.

Läs mer här

KALIFORNIEN. Forskare på University of California har upptäckt att det finns en möjlig koppling mellan miljögifter och autism. I en studie på möss som blivit utsatt för låga doser kemikalier kunde forskarna se att en påverkan på inlärning och social aktivitet.

– De möss som exponerades för låga doser kemikalier som foster tillbringade bara hälften så mycket tid med att umgås med de andra djuren, och honorna i studien var extra känsliga, säger Janine La Salle, professor vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi och immunologi vid University of Californina, enligt Sveriges Radios Ekot.

Studien fokuserade på bromerade flamskyddsmedel, som finns i miljön och som har hittats i kvinnors bröstmjölk. Men forskare har även kunnat se en koppling mellan autism och flera olika mijögifter som stannar kvar längre i miljön, som till exempel bekämpningsmedel och utsläpp från trafiken.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!