Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Autism kan bero på miljögifter

- 28/02/2012, 19:02 -
Utsläpp från trafiken kopplas till autism.
1 av 3

Utsläpp från trafiken kopplas till autism.

Tobias Röstlund/AP/Scanpix

Bekämpningsmedel anses vara en av orsakerna till autism.
2 av 3

Bekämpningsmedel anses vara en av orsakerna till autism.

Claudio Bresciani/AP/Scanpix

En pojke som har autism visar hur en undersökning kan gå till.
3 av 3

En pojke som har autism visar hur en undersökning kan gå till.

Joseph Kaczmarek/AP/Scanpix

Ny forskning visar att avgaser, bekämpningsmedel och bröstmjölk innehåller miljögifter som kan kopplas till autism.

KALIFORNIEN. Forskare på University of California har upptäckt att det finns en möjlig koppling mellan miljögifter och autism. I en studie på möss som blivit utsatt för låga doser kemikalier kunde forskarna se att en påverkan på inlärning och social aktivitet.

– De möss som exponerades för låga doser kemikalier som foster tillbringade bara hälften så mycket tid med att umgås med de andra djuren, och honorna i studien var extra känsliga, säger Janine La Salle, professor vid avdelningen för medicinsk mikrobiologi och immunologi vid University of Californina, enligt Sveriges Radios Ekot.

Studien fokuserade på bromerade flamskyddsmedel, som finns i miljön och som har hittats i kvinnors bröstmjölk. Men forskare har även kunnat se en koppling mellan autism och flera olika mijögifter som stannar kvar längre i miljön, som till exempel bekämpningsmedel och utsläpp från trafiken.