Protesterna slogs ned hårt av den iranska statsapparaten. Här jagas demonstranter av kravallpolis.
1 av 7
Protesterna slogs ned hårt av den iranska statsapparaten. Här jagas demonstranter av kravallpolis. - Foto: AP / SCANPIX
Tiotusentals personer samlades på gator och torg efter presidentvalet 2009. Rörelsen fick den gröna färgen och stödde kandidaten Mir-Hossein Mousavi.
2 av 7
Tiotusentals personer samlades på gator och torg efter presidentvalet 2009. Rörelsen fick den gröna färgen och stödde kandidaten Mir-Hossein Mousavi. - Foto: AP / SCANPIX
En man hjälps till vård sedan han skadats i en sammandrabbning med polis.
3 av 7
En man hjälps till vård sedan han skadats i en sammandrabbning med polis. - Foto: AP / SCANPIX
En kvinnlig anhängare håller upp en poster av Mousavi.
4 av 7
En kvinnlig anhängare håller upp en poster av Mousavi. - Foto: AP / SCANPIX
Till höger i bild ses en man ur en pro-regeringsmilis sikta med sin tårgaspistol mot en demonstrant.
5 av 7
Till höger i bild ses en man ur en pro-regeringsmilis sikta med sin tårgaspistol mot en demonstrant. - Foto: AP / SCANPIX
Irans president Mahmoud Ahmadinejad vann presidentvalet 2009, anklagades för valfusk och orsakade stora protester i landet. Nu går man till val igen - för att välja parlament.
6 av 7
Irans president Mahmoud Ahmadinejad vann presidentvalet 2009, anklagades för valfusk och orsakade stora protester i landet. Nu går man till val igen - för att välja parlament. - Foto: Burhan Ozbilici / AP / SCANPIX
Protester utanför FN:s högkvarter i New York. En kvinna håller upp en bild av Neda Agha-Soltan. Hon blev en symbol för rörelsen sedan hon dödats av milismän och det fångats på film.
7 av 7
Protester utanför FN:s högkvarter i New York. En kvinna håller upp en bild av Neda Agha-Soltan. Hon blev en symbol för rörelsen sedan hon dödats av milismän och det fångats på film. - Foto: AP / SCANPIX

Iran går till val för första gången sedan upproret

När landet valde president 2009 svepte en grön upprorsvåg genom Iran. Nu är det dags för parlamentsval.


Protesterna 2009

Det är oklart hur många som dog i oroligheterna i samband med protesterna efter presidentvalet. Siffrorna varierar mellan 40 och 150 personer. Det mest uppmärksammade fallet är Neda Agha-Soltan, vars död (skjuten av milismän) spreds som en löpeld över internet. Hon blev en symbol för den iranska oppositionen.

Nästan 4 000 personer greps i samband med protesterna. Över hela världen anordnades demonstrationer till stöd för den gröna rörelsen i Iran.

TEHERAN. De flesta minns säkert bilderna på hur den gröna rörelsen, den iranska oppositionen, anklagade president Mahmoud Ahmadinejad för valfusk och protesterade. De slogs ned våldsamt av en övermäktig statsapparat. Nu går landet till val igen.

Den här gången är det ledamöter i landets parlament som ska väljas. Men det väntas bli en strid mellan anhängare till presidenten och till ayatollan Ali Khamenei, landets andlige ledare. Oppositionens kandidater har satts i husarrest.

Enligt BBC uppger flera korrespondenter att flera av president Ahmadinejads anhängare i det tysta uppmanat till bojkott. Presidenten har under de senaste månaderna hamnat i flera konflikter med ayatolla Khamenei.

Bläddra vidare i bildspelet för bilder från protesterna 2009.

/
/
/
/
/
Val
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Bilist och två cyklister i kollision.", skriver polisen på sin hemsida.

Förtroendet för regeringen ökar

1 timme sedan
Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

1 timme sedan
Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.