Nobbade flugor tar till flaskan

- 16/03/2012, 20:55 -
Flugorna som nobbades sökte sig till den spetsade drickan.
1 av 2

Flugorna som nobbades sökte sig till den spetsade drickan.

G. Ophir/SCANPIX

Flugor är förtjusta i alkhol. Flugor i laboratorier dricker sig mer än gärna berusade.
2 av 2

Flugor är förtjusta i alkhol. Flugor i laboratorier dricker sig mer än gärna berusade.

Steve Helber/SCANPIX

Manliga flugor som inte får till det med tjejer söker sig till spriten för att dränka sitt misslyckande.

Precis som människor har flugor ett känsloliv. Manliga flugor som försöker få till det och misslyckas drabbas av förnedring. Då söker de sig till spriten, enligt en ny undersökning. Den ytterst märkliga upptäckten gjordes när man placerade hannar tillsammans med obefruktade honor. När honorna parat sig blev de avvisande och deras sexuella intresse svalnade.

Då placerade forskarna en ny grupp med hannar tillsammans med honorna. Dessa stackare fick nobben direkt av de kvinnliga flugorna som redan befruktats och därför drog sig undan. Efter det placerades alla manliga flugor i ett utrymme med två sugrör. Det ena innehöll en näringslösning. Det andra innehöll samma näringslösning fast spetsad med alkohol. De flugor som inte fick till det sökte sig direkt till alkoholen för att dränka sina sorger.

Flugorna har ett ämne som heter neuropeptid F och när nivåerna av ämnet ökar i hjärnan tappar de sexlusten och törsten, skriver SVT. Människan har ett liknande ämne i sin hjärna. När nivåerna av ämnet sänks blir människan deprimerad och ökar sitt spritintag. Därför kan upptäckten gynna forskning om alkhoholkonsumtion.