Söndag 9 Maj
Stockholm

Svensk politiker bland attackerade i Kurdistan

Ann-Margarethe Livh är på plats i Kurdistan för att visa stöd för kurdiska kvinnor som sitter i fängelse i Turkiet.
1 av 2
Ann-Margarethe Livh är på plats i Kurdistan för att visa stöd för kurdiska kvinnor som sitter i fängelse i Turkiet. Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Oroligheterna uppkom i samband med firandet av det kurdiska nyåret Newros. (Bilden är från ett annat tillfälle).
2 av 2
Oroligheterna uppkom i samband med firandet av det kurdiska nyåret Newros. (Bilden är från ett annat tillfälle). Foto: Anja Niedringhaus / SCANPIX

På tisdagen utsattes Vänsterpartiets oppositionsledare i Stockholm för ett attentat under firandet av det kurdiska nyåret.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Newroz

Newroz är namnet på det kurdiska nyåret som infaller på vårdagjämningen. Året börjar mellan 18 och 22 mars. År 2012 infaller Newroz den 20 mars.

Enligt kurdisk tradition firas Newroz som en nyårsdag eller för att välkomna våren. Tillsammans träffas släkt, familj, vänner och obekanta för att dansa tillsammans och umgås.

Turkiska staten har, som en del av det kurdiska förtrycket, förbjudit det kurdiska folket att fira Newroz.

KURDISTAN/NUSAYBIN. Vänsterpartiets oppositionsledare i Stockholm, Ann-Margarethe Livh blev på måndagen utsatt för en attack i samband med firandet av det kurdiska nyåret Newros.

– Tusentals människor var på plats för att fira nyåret och helt plötsligt fylldes hela torget av peppargas så att ingen kunde andas. Polisen spärrade av gatorna. Vi blev instängda som i en fälla, säger Livh till Nyheter24, och fortsätter:

– Trots att de spärrat av gatorna fortsatte de spruta ut gas bland små barn, vuxna och äldre människor.

Livh lyckades tillsammans med några andra komma undan genom att bli upplockade av en kurdisk man.

– Han skjutsade hem oss till honom och där fick vi vänta i någon timme.

Hur är stämningen på plats, har det förekommit mer oroligheter på andra ställen?

Jag vet att det var två som dödades och många som skadades i staden Batman en bit härifrån.

Vänsterpartisten säger till Nyheter24 att trots att den turskiska staten har förbjudit Newroz fortsätter kurderna att fira.

– Man vet inte vad som kommer att hända, men det kan bli ännu mer brutala attacker än det som skedde i dag. Jag tror att det här gör det kurdiska folket ännu mera rasande, det är verkligen kränkande att inte få fira nyår. Det är väl det ultimata förtrycket, säger hon.

På plats för att visa stöd för kurdiska kvinnor

När Nyheter24 når Livh har hon precis varit och demonstrerat utanför ett fängelse för kvinnliga politiska fångar i staden Mardin. Livh är i Kurdistan på uppdrag av arbetsgruppen "Solidaritet med våra kurdiska medsystrar", i syfte visa stöd för de hundratals kurdiska kvinnor som sitter fängslade i Turkiet.

Kommer attacken att påverka resterande delen av resan?

– Nej, vi tänker inte låta det här förstöra våra planer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela