Enligt tidningen le Figaro ska den franska polisen haft tillgång till amfetamin
Enligt tidningen le Figaro ska den franska polisen haft tillgång till amfetamin - Foto: Bob Edme / SCANPIX

Franska polisen hade tillgång till amfetamin – skulle trötta ut Merah

Den franska polisens plan var att trötta ut den misstänkte massmördaren Mohammed Merah. Om situationen blev långdragen hade poliserna tillgång till amfetamin.


Fakta amfetamin

Amfetamin är ett centralstimulerande medel som kan göra så att man känner sig pigg och alert. Drogen kan även ge en ökad koncentrationsförmåga. Amfetamin är internationellt narkotikaklassat. I Sverige är drogen den mest vanliga efter cannabis, och kan bland annat orsaka psykoser, depressioner och paranoia.

På onsdagen stormade den franska polisen lägenheten Muhammed Merah barrikaderat sig i. Men Merah besköt poliserna som tvingades avbryta. Efter den misslyckade stormingen bytte polisen taktik till att försöka vänta ut den misstänkte massmördaren. Lägenhetens el och vatten stängdes av och polisen använde sig av detonationer under natten för att störa Merahs sömn.

Hade tillgång till amfetamin

Polises mål var att få Merah utmattad medan man planerade en andra stormning. För att poliserna skulle orka med de utdragna förhandlingarna med Merah hade de, enligt le Figaro, tillgång till preparat innehållande den centralstimulerande drogen amfetamin. Ett preparat som gör att man kan hålla sig vaken och alert under en längre tid än vanligt.

Drogen ska enligt uppgifter vara relativt vanlig hos franska elitsoldater. Men Tommy Lindström, före detta chef för rikskriminalpolisen, tycker att det hela låter märkligt.

– Det är konstigt, de har ju haft så många på plats. De måste ha kunnat arbeta i skift. Dessutom har personen varit barrikaderad, så arbetet har varit koncentrerat till en plats.

"Kanske mer rastlösa än svenska poliser"

Men om påståendet skulle stämma, tror Lindström att preparaten inte är att jämföra med ren narkotika.

– Det är inte sådant amfetamin som missbrukarna använder, utan det rör sig nog om medel med en amfetamin-liknande effekt.

Han säger sig inte själv ha någon erfarenhet av droger under sin tid i polisen.

– Jag hörde aldrig talas om det under min tid. Däremot gick det åt väldiga mängder svart kaffe.

Tommy Lindström menar att han har stor respekt för den franska polisen och deras agerande i dramat.

– De är präglade av ett väldigt mod och hängivenhet, och har stora resurser. Men kanske är de lite mer rastlösa än svenska poliser.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!