Lördag 21 Maj
Stockholm

Kony 2012-filmare fylleskämtar om att behålla välgörenhetspengar

I förra veckan spreds ett klipp där Kony 2012-regissören vandrar runt naken och drogpåverkad på gatorna.
1 av 5
I förra veckan spreds ett klipp där Kony 2012-regissören vandrar runt naken och drogpåverkad på gatorna. Foto: Faskimil Kony 2012 Youtube
"Hundra tusen dollar till Haiti och 900 000 dollar extra för mig."
2 av 5
"Hundra tusen dollar till Haiti och 900 000 dollar extra för mig.". Foto: Faksimil TMZ
Jedidiah Jenkins uppträder rejält packad och skämtar om att han tänker behålla 90 procent av välgörenhetspengarna för sig själv.
3 av 5
Jedidiah Jenkins uppträder rejält packad och skämtar om att han tänker behålla 90 procent av välgörenhetspengarna för sig själv. Foto: Faksimil TMZ
Jenkins varvar sluddrande utspel med att ta rejäla klunkar ut en Smirnoff-flaska.
4 av 5
Jenkins varvar sluddrande utspel med att ta rejäla klunkar ut en Smirnoff-flaska. Foto: Faksimil TMZ
Krigsherren Joseph Kony.
5 av 5
Krigsherren Joseph Kony. Foto: SCANPIX

Skaparna bakom den uppmärksammade filmen fortsätter att hamna i blåsväder.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kony 2012

Filmen har i skrivande stund visats mer än 90 miljoner gånger.

Enligt skaparna är syftet med filmen att väcka uppmärksamhet kring krigsherren Joseph Kony och underlätta ett gripande av honom. Kony leder den revolutionära gruppen Herrens motståndsarmé i Uganda, som enligt filmen förslavar barn och tvingar dem att bli barnsoldater.

Kritiker menar dock att filmen överdriver siffror och ger en förenklad bild av verkligheten.

I förra veckan spreds ett klipp på filmregissören Jason Russels nakenchock på nätet. Kony 2012-skaparen irrade runt rejält drogpåverkad och det hela slutade med att han omhändertogs för psykisk ohälsa.

Nu är det dags för nästa kille i organisationen "Invisible Children", som står bakom den vida omdebatterade Kony 2012-filmen, att spåra på video.

Vill behålla välgörenhetspengar för sig själv

På tisdagen publicerade nöjessajten TMZ ett klipp där en av huvudmännen, Jedidiah Jenkins uppträder rejält berusad och skämtar om hur han kommer att behålla 90 procent av donerade välgörenhetspengar för sig själv.

Klippet ska enligt uppgift vara inspelat 2010, strax efter att organisationen vann 1 miljon dollar (motsvarande omkring sju miljoner kronor) från Facebook-tävlingen "Chase Community Giving". Tävlingen hölls en vecka efter jordbävningen på Haiti där Invisible Children kammade hem prispengarna och lovade att skänka minst 100 000 dollar till biståndshjälp. Var resten av pengarna tog vägen är oklart. I klippet hävdar dock Jenkins att han är sugen på att behålla dem i egen ficka.

"900 000 extra för mig"

I videon håller Jenkins i en vodkaflaska som han halsar ur samtidigt som han sluddrar in i kameran; "jag vet inte om ni har hört detta eller inte, men vi vann en miljon dollar, rätt grymt."

Efter att ha tagit ytterligare några rejäla klunkar fortsätter han; "hundra tusen dollar till Haiti och 900 000 dollar extra för mig."

En källa som har kopplingar till Invisible Children säger till TMZ att Jenkins spelade in videon på skoj och att vodkaflaskan egentligen innehåller vatten. Filmen publierades därefter på en privat YouTube-kanal.

I dagsläget väljer representanter från organisationen att inte kommentera fylleklippet.

 

Se klippet här:

Kommentera
Kopiera länk
Dela