Elektriska stolen, fotograferad i Nebraska år 2007.
1 av 5
Elektriska stolen, fotograferad i Nebraska år 2007. - Foto: SCANPIX
Två dödsdömda män i Kina. Landet mörkar antalet dödsstraff med hänvisning till att det är en statshemlighet. Trots det tror man att Kina avrättar fler människor än övriga länder tillsammans.
2 av 5
Två dödsdömda män i Kina. Landet mörkar antalet dödsstraff med hänvisning till att det är en statshemlighet. Trots det tror man att Kina avrättar fler människor än övriga länder tillsammans. - Foto: Vincent Yu / SCANPIX
2011 avrättades 676 människor runt om i världen.
3 av 5
2011 avrättades 676 människor runt om i världen. - Foto: Pat Roque / SCANPIX
Iranska Kvinnosamfundet i Stockholm demonstrerar på Mynttorget med anledning av de många avrättningar som genomförs i Iran.
4 av 5
Iranska Kvinnosamfundet i Stockholm demonstrerar på Mynttorget med anledning av de många avrättningar som genomförs i Iran. - Foto: SCANPIX
Enligt Amnestys senaste rapport syns en positiv trend gällande antalet avrättningar i världen.
5 av 5
Enligt Amnestys senaste rapport syns en positiv trend gällande antalet avrättningar i världen. - Foto: Stephen Morton / SCANPIX

Antalet länder med dödsstraff minskar

20 av världens länder tillämpar fortfarande dödsstraff - men enligt Amnesty syns en positiv trend i den globala utvecklingen.


Syrien underrättar inte anhöriga

I Syrien finns obekräftade uppgifter om avrättningar från i fjol, och enligt Amnesty underrättas inte anhöriga när en familjemedlem fått sin dödsdom.

Trots den negativa utvecklingen i Mellanöstern utmärker sig Tunisien som ett positivt exempel. Efter att Zine El Abidine Ben Alis avsattes har inga avrättningar utfärdats. När den förre samvetsfången Moncef Marzouki i höstas vann presidentvalet lovade han att lagen ska förbjuda dödsstraff.

I fjol avrättades minst 676 människor runt om i världen. Men mörkertalet är stort.

Kina är det land som avrättar flest, sett till officiella siffror. Enligt Amnestys nya rapport om dödsstraff avrättar landet fler människor än resten av världens länder tillsammans. Men myndigheterna vägrar lämna ut några siffror - avrättningarna räknas som en statshemlighet. Samma sak i Iran.

Trots att 676 människor i världen fått döden som straff menar Amnesty att det syns en positiv utveckling där antalet länder som utfärdar dödsstraff minskar. För tio år sedan tillämpade 31 av världens 198 länder dödsstraff - i dag är siffran nere på 20.

Mellanöstern ökar

I Mellanöstern ökade dock antalet avrättningar med över 50 procent under 2011, där Iran, Irak, Jemen och Saudiarabien tillsammans stod för ökningen. I Bahrain dömdes fem oppositionella till döden - de första fallen på över tio år.

USA avrättade 43 fångar

USA tillåter fortfarande dödstraff i 13 av de 34 delstaterna - där totalt 43 personer avrättades under 2011. Antalet delstater som verkställer dödsdomar har dock minskat under den senaste tioårsperioden.

 

Amnestys videoklipp om dödsstraff och avrättningar:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för Stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

1 timme sedan
"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.