Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svenska militärer på USA-bas

Nyheter | 04/10/2008 07:05

De svenska officerarna har gett råd när militären stridit med rebeller.

En grupp svenskar är rådgivare åt Afghanistans militär och arbetar skilt från den svenska styrkan i landet.

Trots att de formellt är en del av den 370 personer starka styrkan är de inte heller förlagda på den svensk-finska basen Camp Northern Light. I stället bor de några kilometer därifrån på USA:s bas Mike Spann, uppger Svenska Dagbladet.

De nio rådgivarna, varav sex är officerare, uppträder i svensk uniform på regeringssidan i norra Afghanistan och de arbetar på den afghansk armébasen Shanin.

Den svenska gruppen ingår i något som kallas OMLT (Operational Mentor and Liasons Teams eller grupper för operationell rådgivning och samverkan). Dessa gruppers uppdrag är att bygga upp Afghanistans egen armé.

Svenskarna arbetar i arméns 209:e kår i Mazar-e-Charif och har gett anvisningar till en brigad från kåren, när den i år varit inblandad sin första strid med rebeller.

Regeringssoldaterna har sökt reda på och dödat 25 rebeller under våren och sommaren i år. De svenska rådgivarna har inte själv deltagit i striderna med vapen i hand men de ska ha varit i närheten. (TT)

Skrivet av: