Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Afghanska civila dödade av USA-flyg

- 09/10/2008, 06:50 -

Minst 33 civila, bland dem ett tiotal barn, dödades.

Minst 33 civila, bland dem ett tiotal barn, dödades i ett flyganfall i augusti i afghanska Heratprovinsen.

Det framgår av en utredning som den amerikanska militären gjort.

Utredningen har letts av brigadgeneral Michael Callan, som också fann att amerikanska styrkor agerat i självförsvar och höll sig inom reglerna för åtagandet och krigslagarna.

Dödstalen var mycket högre än de fem till sju civila som militären länge hävdat dödats i striderna, men avsevärt färre än de 90 civila som den afghanska regeringen hävdat dödades i anfallet.

"Vår utredning visar att omkring 55 personer dödades (33 civila och 22 militanta motståndsmän)", enligt en sammanfattning av utredningsrapporten som offentliggjordes på onsdagen.

Utredarna har lyckats identifiera eller urskilja kropparna av åtta män, tre kvinnor och tolv barn i videoupptagningar av kroppar som begravts i byns moské dagen efter striderna.

Vreden mot de amerikanska styrkorna och deras allierade för dödandet av civila har växt hos det afghanska folket. President Hamid Karzai har efter anfallet i Heratprovinsen uppmanat USA att se över strategin för flyganfallen.

Men Callanrapporten försvarar de amerikanska och afghanska styrkornas agerande.

Skrivet av: