Måndag 20 Sep
Stockholm

Ryska barn tvingas på strandsemester - kostar staten 2,5 miljarder

Kommunistpartiet gjorde samma sak under Sovjettiden
1 av 3
Kommunistpartiet gjorde samma sak under Sovjettiden. Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPIX
Partiet "Bara Ryssland" vill att barn ska tvingas till stranden för att få förbättrad hälsa
2 av 3
Partiet "Bara Ryssland" vill att barn ska tvingas till stranden för att få förbättrad hälsa. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Partiet behöver stöd från Putins parti "Enade Ryssland" för attförslaget ska bli verklighet
3 av 3
Partiet behöver stöd från Putins parti "Enade Ryssland" för attförslaget ska bli verklighet. Foto: Missha Japaridze/SCANPIX

Det ryska partiet "Bara Ryssland" vill nu införa en lag på att alla barn var tredje år ska åka på en semester till havet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

MOSKVA. Syftet med strandvistelsen ska vara att ge barnen en förbättrad hälsa genom att tillbringa tid i frisk luft och saltvatten. Förslaget rör barn från fyra till femton år och kommer årligen att kosta ryska staten 2,5 miljarder pund. De föräldrar som inte skickar barnen till stranden kommer att "straffas".

Enligt förslaget ska Kreml stå för boende, resa och mat under hela vistelsen, skriver Daily Mail. Föräldrar ska kunna ta ut 30 dagars semester för strandvistelsen, där de kan välja att följa med barnen på lägret eller åka själva med familjen till havet.

Putins stöd

Partiet behöver stöd från Vladimir Putins parti, Enade Ryssland, för att förslaget ska röstas genom. Oppositionen menar att det hela påminner om en "militär operation i sann Sovjet-anda"  och förkastar förslaget. En politiker ska ha sagt att "föräldrarna borde få bestämma vad som är bäst för deras barn".

Statligt sponsrade semestrar för barn var vanligt under Sovjeteran, där de indoktrinerades i den kommunistiska läran.

Kommentera
Kopiera länk
Dela