Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

CIA hade hemligt fängelse i polsk by

CIA torterade terrormisstänkta i den polska skogsbyn Stare Kiejkuty.
1 av 2

CIA torterade terrormisstänkta i den polska skogsbyn Stare Kiejkuty.

Czarek Sokolowski/SCANPIX

Khalid Sheikh Mohammed ska ha suttit i det polska fängelset.
2 av 2

Khalid Sheikh Mohammed ska ha suttit i det polska fängelset.

Nyheter | 31/03/2012 16:34

Under veckan avslöjades ytterligare ett av CIA:s hemliga fängelser i Östeuropa. Fängelset där amerikanska agenter torterade fångar låg i en by på den polska landsbygden.

POLEN. I flera år har det funnits misstankar om ett hemligt CIA-fängelse i Polen. Fram tills nyligen har det bara varit misstankar. Under veckan kom det fram att polsk underrättelsetjänst tillåtit amerikaner att driva det hemliga fängelset. Under nästan ett års tid har CIA torterat fångar i Stare Kiejkuty, en by i ett naturskönt område i norra Polen. En före detta CIA-agent bekräftade för AP att fängelset var i bruk mellan december 2002 till hösten 2003. Fångarna utsattes för hårda förhör och skendränkningar.

Åtta terrormisstänkta fångar ska ha suttit fänglsade i den polska byn. En av dem ska ha varit Khalid Sheikh Mohammed, som låg bakom attacken den 11 september, skriver Huffington Post.

Ämnet är mycket känsligt i Polen eftersom de polska ledare som samarbetade med USA har brutit mot landets grundlag och riskerar att fällas för brott mot mänskliga rättigheter. Den dåvarande polska premiärministern Leszek Miller har förnekat fängelsets existens. Han har även tillsammans med andra polska ledare uttryckt sitt stöd till USA.

– Jag fäller inga tårar för mördare. En bra terrorist är en död terrorist, sa Leszek Miller.