Bahrain
1 av 8
Bahrains demonstranter firar vid Pärlmonumentet strax efter att militären dragit sig tillbaka. De slog dock till ännu hårdare senare. - Foto: Hassan Ammar/AP
Bahrain
2 av 8
Pärlmonumentet har blivit symbolen för bahrainiernas hopp om en revolution efter att det revs ifjol. Den 14 februari markerade årsdagen av upproret som slogs ned hårt av regimen. - Foto: Hassan Ammar / AP
Bahrain
3 av 8
Statstelevisionen den 14 mars 2011 visar hur saudiska trupper kör in i Bahrain för att "rädda landet" från demonstranterna. Resultatet blev blodigt. - Foto: Bahrain TV
Svenska politikern Carl Bildt
4 av 8
På söndagen deltog Al Khalifa på samma Syrienkonferens som Sveriges utrikesminister Carl Bildt. Hans pressekreterare vill dock inte kommentera huruvida det fördes några samtal dem emellan. - Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Högt uppsatta personer
5 av 8
Bahrain - Foto: JASON REED / AP / SCANPIX
Människorättsorginisation
6 av 8
Danske medborgaren Abdulhadi al-Khawaja har enligt människorättsorganisationer fått mer hjälp från Danmark än vad al-Muqdad fått från Sverige. Al-Khawaja har hungerstrejkat i snart två månader. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Demonstration
7 av 8
Svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad med andra demonstranter vid Pärlrondellen under protesterna 2011. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX
Bahain
8 av 8
I somras dömdes han till livstids fängelse, bland annat för att ha velat störta regimen. På måndagen var det nya förhandlingar, den här gången i en civil domstol. - Foto: Hasan Jamali / AP / SCANPIX

Bahrainaktivist: "Sverige gör ingenting för fängslade svensken"

Danmark sätter mer press på regimen - trots att de har samma problem som Sverige.


Hjälpte annan svensk

När Nyheter24 intervjuade Khalil Al-Halwachi, som har permanent uppehållstillstånd i Sverige, menade han att UD:s press på den bahrainska regimen varit bidragande till att få honom frisläppt.

En skillnad mellan de båda fallen är dock att Al-Halwachi inte på långa vägar varit så framstående som Mohammed Habib Al-Muqdad i protesterna i Bahrain.

MANAMA. Sverige och Danmark har varsin medborgare fängslad i Bahrain för att de protesterat mot regimen. Men enligt människorättsaktivister skiljer det mycket mellan de båda ländernas agerande.

– Danmark har satt hård press mot regimen och agerat. Från Sverige har jag inte sett någonting, vilket är anmärkningsvärt eftersom deras medborgare är dömd för flera fall, säger Mohammed al-Maskati, ordförande för Bahrain Youth Society for Human Rights, BYSHR, till Nyheter24.

Svenske medborgaren Mohammed Habib al-Muqdad har suttit fängslad i Bahrain i över ett år sedan han greps den 16 mars 2011. På måndagen överklagades hans livstidsdom i en civil domstol. I juni i fjol dömdes han i en militärdomstol.

Står inför samma problem

Den dansk-bahrainske aktivisten Abdulhadi al-Khawaja, som hungerstrejkat i snart två månader och blir allt sämre, är med i samma rättsfall och har alltså enligt al-Maskati fått betydligt större stöd.

Detta trots att både Danmark och Sverige står inför samma problem - den bahrainska regimen erkänner inte dubbla medborgarskap.

– Det begränsar vårt konsulära tillträde, men vi har fått träffa honom två gånger under 2011, i juni och september, samt i samband med rättegången, säger Camilla Åkesson Lindblom på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Bildt och bahrainske kollegan på samma konferens

Utrikesminister Carl Bildt (M) uttryckte sin "djupa oro över den hårda domen" när svenske Mohammed Habib al-Muqdad dömdes till livstid i somras. Men något nytt uttalande är inte aktuellt, enligt hans pressekreterare.

Under söndagens konferens om Syrien i Istanbul deltog både Bildt och Bahrains utrikesminister Khaled bin Ahmed Al Khalifa. Men det finns inga uppgifter på att Bahrainsvenskens fall nämnts.

– Vilka samtal vi för inofficiellt är inget vi går in på, säger pressekreteraren Anna Charlotta Johansson till Nyheter24.

Dom väntas den 23 april

Al-Muqdad och andra har vittnat om hur de torterats i fångenskap. Enligt Mohammed al-Maskati ledde det till slut fram till erkännanden som fällde dem i militärdomstolen. Och han är inte hoppfull att de ska få ett lägre straff eller frias i den civila domstolen.

– Jag tror inte det. Vi såg ingen förbättring efter BICI-rapporten (efter en utredning om protesterna i februari-mars 2011, reds. anm) som bevisade att de erkänt under tortyr, säger han.

Som Nyheter24 tidigare rapporterat ska en av prinsarna i Bahrain deltagit i tortyren av Bahrainsvensken.

Ny dom i aktivisternas fall väntas den 23 april.

Se dokumentären "Bahrain: Shouting in the Dark" om upproret i önationen:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.

Miljarder ska rädda kvar halvledarjätte

1 timme sedan
Den nederländska regeringen tänker satsa många miljarder för att försäkra sig om att globala företag som halvledarjätten ASML inte flyttar från landet.

SOHR: Många soldater dödade i Syrien

1 timme sedan
Minst 36 soldater ska ha dödats i israeliska räder mot Aleppo-provinsen i i norra Syrien på fredagen, uppger det brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).