Nu väljer dock Apple att stoppa appen efter massiva klagomål.
1 av 3
Nu väljer dock Apple att stoppa appen efter massiva klagomål. - Foto: Paul Sakuma / AP / SCANPIX
"Girls Around Me" blev snabbt populär - sedan den släpptes i slutet på december har den redan laddats ner omkring 70 000 gånger.
2 av 3
"Girls Around Me" blev snabbt populär - sedan den släpptes i slutet på december har den redan laddats ner omkring 70 000 gånger. - Foto: Faksimil Applovin
Appen visade, med hjälp av Facebook och FourSquare, bild, position och civilstatus på olika kvinnor.
3 av 3
Appen visade, med hjälp av Facebook och FourSquare, bild, position och civilstatus på olika kvinnor. - Foto: Faksimil Applovin

Nu stoppar Apple stalkerappen

Teknikjätten stoppar "Girls Around Me" - appen som låter användaren få reda på var singelkvinnorna befinner sig.


FourSquare reagerar

Det är inte bara konsumentorganisationerna som är skeptiska - även det positionsbaserade sociala mediet FourSquare har reagerat. Efter klagomålen har FourSquare stängt av i-Free Innovations tillgång till deras API med motiveringen att det strider mot företagets API-policy.

Facebook har ännu inte uttalat sig i ärendet.

Efter massiva klagomål beslutade Apple att plocka bort appen "Girls Around Me". Appen, som blivit kallad "stalkerapp", kunde med hjälp av Facebook och FourSquare visa var närmsta kvinna befann sig genom att peka ut kvinnornas position. På kartan kunde man se kvinnans bild, namn och i de fall de uppgivit det - relationsstatus.

Appen blev snabbt populär och på några få månader laddades den ner av omkring 70 000 användare.

Raggningsapp blev stalkningapp

Appen fick dock konsumentorganisationerna att gå i taket.

– När du ser någonting som är taget ur sitt sammanhang jämfört med vad du förväntar dig är det chockerande. Här har informationen använts på ett sätt som är mycket olämpligt, säger Jules Polonetsky på Future of Privacy Forum, enligt IDG.

Han får medhåll av konsumetorganisationen Consumer Watchdog.

– Bara för att det är tekniskt möjligt att göra någonting betyder inte att man bör göra det, säger John M. Simpson, enligt IDG.

"Hitta hotspots"

Personerna bakom "stalkningappen" försvarar kritiken med att hävda att appen är perfekt för att hitta "hot spots" - platser där många tjejer rör sig.

– Det är omöjligt att söka efter specifika tjejer i appen, eller spåra hennes plats. Girls Around Me låter bara användaren kolla på platserna runt omkring, som om du passerade fönstret, säger en av grundarna i ett uttalande.

App
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.

Inget brott bakom död i Torsby

1 timme sedan
Polisen bedömer att det inte ligger något brott bakom att en kvinna hittades död vid en golfbana i Torsby i Värmland i söndags.

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

1 timme sedan
Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

1 timme sedan
The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?