Söndag 19 Sep
Stockholm

Spermabanksägare blev pappa till 300 barn

Parets klinik är ökänt för att ha använt sig av få donatorer eftersom de ville att barnen skulle bli friska och intelligenta.
1 av 4
Parets klinik är ökänt för att ha använt sig av få donatorer eftersom de ville att barnen skulle bli friska och intelligenta. Foto:
Bertold Wiesner kan ha blivit pappa till 600 barn genom sin egna reproduktionsklinik.
2 av 4
Bertold Wiesner kan ha blivit pappa till 600 barn genom sin egna reproduktionsklinik. Foto: Malin Hoelstad / SvD / SCANPIX
Många av de som valdes att donera sin sperma var vänner med reproduktionsklinikens ägare.
3 av 4
Många av de som valdes att donera sin sperma var vänner med reproduktionsklinikens ägare. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Kliniken låg i London och startades på 1940-talet av spermaforskaren och hans fru.
4 av 4
Kliniken låg i London och startades på 1940-talet av spermaforskaren och hans fru. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP / SCANPIX

Klinken hade endast ett fåtal donatorer för att kunderna skulle få intelligenta och friska barn. Förutom ägaren var flera vänner välkomna att donera sin sperma.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Spermadonationens kritik

Kritiken mot spermadonationen har bland annat varit att sällsynta sjukdomar lättare kan spridas över en större räckvidd när en donator blir pappa till många barn.

En annan faktor är att risken för att incest ökar desto fler barn som föds från samma spermadonator. Speciellt med tanke på all sekretess som ingår i branchen och att många heterosexuella föräldrar aldrig berättar för sina barn om spermadonationen, skriver NY Times.

Enligt Warnock-rapporten rekommenderas maxantalet för hur många barn en donator bör få bli pappa till vara högst tio stycken.

Detta följs däremot inte överallt - framför allt inte i USA.

Källa: Wikipedia och NY Times

LONDON. Den brittiska forskaren Bertold Wiesner kan ha blivit pappa till mellan 300 och 600 barn efter att han ägt en reproduktionsklinik i London tillsammans med sin fru på 1940-talet.

Fallet uppmärksammades efter att två av forskarens barn sammanstrålat och upptäckt hur de kommit till. Nu kan pappans spermadonationer slå världsrekord, rapporterar Daily Mail.

– Jag uppskattar att han varit ansvarig för mellan 300 och 600 barn, säger David Gollancz, en av forskarens söner.

Ett fåtal donatorer

Den kontroversiella Londonklininken är ökänd för att ha använt sig av ett fåtal donatorer för att garantera eventuella kunder ett "intelligent" och "friskt" barn. Urvalet gjordes främst bland Wiesners-parets vänner och bekanta.

Fertilitetsexperten Allan Pacey uppskattar att spermaforskaren stod för mellan 20 och 50 donationer per år. Stämmer dessa siffror kan Bertold Wiesner vara pappa till ytterligare 400 barn.

 

Filmen Donor Unknown följer en tonåring på jakt efter sina halvsyskon och sin donatorpappa:

Kommentera
Kopiera länk
Dela