De flesta däggdjurshonor äter moderkakan efter förlossning.
1 av 2
De flesta däggdjurshonor äter moderkakan efter förlossning. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Enligt forskarna har ätande av moderkakan inte bara en smärtstillande effekt...
2 av 2
Enligt forskarna har ätande av moderkakan inte bara en smärtstillande effekt... - Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Moderkaka – snart på hälsokosthyllan?

Nu hävdar amerikanska forskare att det kan vara nyttigt för mamman att äta delar av moderkakan efter förlossningen.


Moderkakan

Det tillfälliga organet moderkakan, eller placentan, finns hos honkönade däggdjur under graviditeten.

Den främsta uppgiften är att ta emot näringsämnen samt syre från moderns blod och sedan överföra det till fostret. Varpå fostrets avfallsprodukter överförs till moderns kropp för att göras av med, skriver Wikipedia.

Moderkakan reducerar även risken för att fostret smittas med ett virus, inklusive HIV, mellan mamman och barnet.

Människan är en utav få däggdjur som inte äter moderkakan. Förutom oss äter nämligen i princip alla däggdjur moderkakan, rapporterar New York Magazine.

Det finns dessvärre inga kända uppgifter på varför djuren äter kakan, eller hur de gynnas av moderkaksdieten.

BUFFALO. De tre forskarna är verksamma vid Buffalos universitet i delstaten New York. I sin undersökning har de studerat däggdjurs förlossningar i djurvärlden, där de flesta honor äter upp moderkakan som har en smärtstillande effekt. Organet ökar även interaktionen mellan unge och mamma, och ska enligt rapporten ge honan större möjlighet att befruktas igen.

Mark Kristal, professor i psykologi och vetenskap, är högst ansvarig för studien. Han har studerat ämnet i över 40 år, och menar att mänskliga förlossningar har långt mer komplicerade följder än djurvärldens, som exempelvis förlossningsdepressioner. Enligt Kristal är det primära målet inte att få människor att äta moderkakor, utan att lyfta fram de hälsosamma aspekterna med det. På så sätt kan mer forskning göras på området.

– Om vi lär oss varför människor inte gör detta är det viktigt för att söka efter läkemedel eller beteendemässiga fördelar med komponenter i efterbörden av samma skäl som vi söker efter växtbaserade läkemedel.

/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.