Falsk Instagramapp sprider skadlig kod på Android-telefoner.
1 av 5
Falsk Instagramapp sprider skadlig kod på Android-telefoner. - Foto: Oliver Lang/AP/Scanpix
Android-telefoner har en öppen plattform och är därför ett lättare mål för virusprogram än Iphone som har en stängd plattform.
2 av 5
Android-telefoner har en öppen plattform och är därför ett lättare mål för virusprogram än Iphone som har en stängd plattform. - Foto: Sean Gallup/Getty Images
Den 9 april 2012 meddelades att Facebook köper Instagram för en miljard amerikanska dollar.
3 av 5
Den 9 april 2012 meddelades att Facebook köper Instagram för en miljard amerikanska dollar. - Foto: Justin Sullivan/Getty Images
Viruset kan stjäla pengar från dig.
4 av 5
Viruset kan stjäla pengar från dig. - Foto: Jessica Gow/Scanpix
Fotoappen Instagram var tidigare bara tillgänglig för iPhone-användare.
5 av 5
Fotoappen Instagram var tidigare bara tillgänglig för iPhone-användare. - Foto: Karly Domb Sadof/AP/Scanpix

Varning för falskt Instagram - så skyddar du dig

Säkerhetsexperter varnar för en falsk Instagramapp som sprider skadlig kod på Android-telefoner.


Så skyddar du dig

Det säkraste sättet för att undvika att installera den ryska varianten av Instagram är att ladda ner Instagram från Google Play. Även om det periodvis cirkulerar skadliga applikationer på Google Play, är det betydligt mindre risk att bli drabbad av applikationer hämtade från den officiella marknaden.

Ytterligare ett sätt att undvika skadliga applikationer är att ladda ner applikationer direkt via tillverkarnas webbplatser.

Källa: Mjukvara.se

Den populära fotoappen Instagram lanserades bara för några veckor sedan för Android-telefoner och finns tillgänglig på Google Play och Instagrams webbplats. Appen blev omåttligt populär bland användarna och laddades ner över en miljon gånger bara inom de första tolv timmarna, rapporterar Huffington Post.

Men nu bör alla Android-användare vara vaksamma på var de laddar ner appen. Säkerhetsexperter har funnit en falsk Instagramapp som finns tillgänglig på bland annat den ryska applikationsmarknaden.

- Om du laddar ner appen från den här sidan... då kan din smartphone drabbas av ett virus, skriver säkerhetsexperten Graham CluleySophos.

Viruset kan göra dig fattig

Den falska appen kan läsa dina SMS och installera skadlig kod på telefonen. När den väl är installerad ber den användaren att skicka ett SMS till ett betalnummer för att applikationen ska aktiveras. När detta väl är gjort drabbas telefonen av ett skadligt virus och kan göra dig fattig på köpet.

Populära appar för Android-telefoner löper större risk att drabbas av virus. Detta beror på att Android är en öppen plattform och därmed ett enkelt mål för malware. För bara en vecka sedan lanserades en falsk version av det populära spelet Angry Birds och en många Android-användare fick sina telefoner infekterade.

Kändisar som har Instagram

Fotoappen har blivit ett populärt forum bland svenska kändisar som gärna delar med sig en del av deras liv på Instagram. Några man kan följa är bland annat: Kenza, Michaela Forni, Petter, Natacha Peyre, Rebecka Simonsson, Gry Forsell, Calle Schulman, Bingo Rimér, Danny Saucedo, Adam Alsing, Rebecca och Fiona, Adrian Lux, Emma Igelström, John Guidetti och Paow.

/
App
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.