Torsdag 26 Maj
Stockholm

Youtube förlorade - kan tvingas betala gigantiskt skuldbelopp

. . . Rapidshare.
1 av 3
. . . Rapidshare. Foto: Rapidshare
Andra så kallade "delningssajter" som förlorat mot tyska Gema är Grooveshark och. . .
2 av 3
Andra så kallade "delningssajter" som förlorat mot tyska Gema är Grooveshark och. . . Foto: Grooveshark
Youtube kan nu få betala ett enormt belopp för den rättighetsskyddade musiken som lagts upp på sajten.
3 av 3
Youtube kan nu få betala ett enormt belopp för den rättighetsskyddade musiken som lagts upp på sajten. Foto: Matt Sayles / AP / SCANPIX

"Youtube bör inte tvingas kontrollera innehållet av alla videos som laddas upp".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vunnit flera andra fall

Rättegången mellan tyska Gema, som representerar närmare 60 000 artister och låtskrivare, och Youtube har pågått sedan 2010.

Detta efter att Gema vunnit flera andra fall mot hemsidor som laddat upp deras material utan tillåtelse.

Fildelningssajten Rapidshare blev tillsagda att börja filtrera låtar som laddades upp illegalt efter ett domstolsbeslut som vunnits av Gema.

Ungefär samma sak skedde med Grooveshark som tvingades lämna Tyskland eftersom att "det var omöjligt att föra en vinstdrivande affärsverksamhet i landet", på grund av skivbolaget, skriver Smart Planet.

HAMBURG. Efter en rättegångstvist som pågått sedan 2009 har tyska musikrättighetsorganisationen Gema tills slut vunnit över Youtube.

Detta innebär att videouppladdningssidan kan tvingas betala en enorm summa pengar för de rättighetsskyddade musikklipp som laddats upp på sajten, rapporterar BBC.

- Dagens domslut bekräftar att Youtube som en värdplattform inte kan tvingas att kontrollera innehållet av alla videos som laddas upp på sidan, sa en talesperson för Youtube.

"Vill hitta en lösning"

Gema står bakom närmare 60 000 tyska låtskrivare och musiker. Trots det är det endast 12 olika klipp som domstolsbeslutet grundats på.

Youtube verkar dock inte ha några planer på att betala skuldbeloppet - utan hoppas på att hitta en vinnande lösning för samtliga parter.

- Vi förblir hängivna till att hitta en lösning till musikrättighets-problemet i Tyskland som kommer att gynna artister, kompositörer, författare, utgivare och skivbolag, såväl som Youtube-communityt, förklarar talespersonen, enligt BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela