. . . Rapidshare.
1 av 3
. . . Rapidshare. - Foto: Rapidshare
Andra så kallade "delningssajter" som förlorat mot tyska Gema är Grooveshark och. . .
2 av 3
Andra så kallade "delningssajter" som förlorat mot tyska Gema är Grooveshark och. . . - Foto: Grooveshark
Youtube kan nu få betala ett enormt belopp för den rättighetsskyddade musiken som lagts upp på sajten.
3 av 3
Youtube kan nu få betala ett enormt belopp för den rättighetsskyddade musiken som lagts upp på sajten. - Foto: Matt Sayles / AP / SCANPIX

Youtube förlorade - kan tvingas betala gigantiskt skuldbelopp

"Youtube bör inte tvingas kontrollera innehållet av alla videos som laddas upp".


Vunnit flera andra fall

Rättegången mellan tyska Gema, som representerar närmare 60 000 artister och låtskrivare, och Youtube har pågått sedan 2010.

Detta efter att Gema vunnit flera andra fall mot hemsidor som laddat upp deras material utan tillåtelse.

Fildelningssajten Rapidshare blev tillsagda att börja filtrera låtar som laddades upp illegalt efter ett domstolsbeslut som vunnits av Gema.

Ungefär samma sak skedde med Grooveshark som tvingades lämna Tyskland eftersom att "det var omöjligt att föra en vinstdrivande affärsverksamhet i landet", på grund av skivbolaget, skriver Smart Planet.

HAMBURG. Efter en rättegångstvist som pågått sedan 2009 har tyska musikrättighetsorganisationen Gema tills slut vunnit över Youtube.

Detta innebär att videouppladdningssidan kan tvingas betala en enorm summa pengar för de rättighetsskyddade musikklipp som laddats upp på sajten, rapporterar BBC.

- Dagens domslut bekräftar att Youtube som en värdplattform inte kan tvingas att kontrollera innehållet av alla videos som laddas upp på sidan, sa en talesperson för Youtube.

"Vill hitta en lösning"

Gema står bakom närmare 60 000 tyska låtskrivare och musiker. Trots det är det endast 12 olika klipp som domstolsbeslutet grundats på.

Youtube verkar dock inte ha några planer på att betala skuldbeloppet - utan hoppas på att hitta en vinnande lösning för samtliga parter.

- Vi förblir hängivna till att hitta en lösning till musikrättighets-problemet i Tyskland som kommer att gynna artister, kompositörer, författare, utgivare och skivbolag, såväl som Youtube-communityt, förklarar talespersonen, enligt BBC.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Senaste nytt

FN-granskning av krigsbrott i Etiopien avslutas

Toves familj kritisk mot rättegången: ”Måste fokusera på vad det här handlar om”

När Tove-fallet prövas i hovrätten har fokus hamnat på helt fel saker. Det säger målsägarbiträdet Uno Karlsson som representerar Toves familj.

Bilexporten ökar – skrotbilarna kvar i Sverige

1 timme sedan
Rekordsvag krona leder till ökad försäljning av begagnade bilar till utlandet. De äldre bilarna blir kvar på hemmaplan vilket kan leda till sämre säkerhet och större utsläpp.

Över 100 frihetsberövade för påskupplopp

1 timme sedan
Ytterligare fyra personer har frihetsberövats efter det våldsamma upploppet i Sveaparken i Örebro på långfredagen i fjol, skriver polisen på sin hemsida.

Principer eller hämnd för Trumpanhängaren Gaetz?

1 timme sedan
Var det en personlig vendetta – eller handlar det enbart om politisk övertygelse? Frågan cirkulerar i Washington DC efter Floridarepublikanen Matt Gaetz historiska avsättning av talman Kevin McCarthy.

Polisen i Stenungsund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kollision mellan en lastbil, två personbilar och en älg", skriver polisen på sin hemsida.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.