Måndag 27 Sep
Stockholm

"Sudan stödjer Joseph Konys armé"

Här sätter ett par amerikanska ungdomar upp affischer med "Kony 2012". I Sverige blev det dock ett fiasko.
1 av 4
Här sätter ett par amerikanska ungdomar upp affischer med "Kony 2012". I Sverige blev det dock ett fiasko. Foto: Joshua Trujillo / AP / SCANPIX
Krigsherren Joseph Kony uppges få stöd av Sudan.
2 av 4
Krigsherren Joseph Kony uppges få stöd av Sudan. Foto: AP / SCANPIX
Enligt armén har man fångat en LRA-medlem med sudanesisk uniform.
3 av 4
Enligt armén har man fångat en LRA-medlem med sudanesisk uniform. Foto: Ben Curtis / AP / SCANPIX
USA är sedan ett par år tillbaka i Centralafrika för att hjälpa de lokala styrkorna i jakten.
4 av 4
USA är sedan ett par år tillbaka i Centralafrika för att hjälpa de lokala styrkorna i jakten. Foto: Ben Curtis / AP / SCANPIX

Kampanjen blev till slut ett fiasko - men i de centrala delarna av Afrika jagas Joseph Kony av militären.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Vem är den där Kony egentligen?

30-minutersvideon av organisationen Invisible Children har spridits som en löpeld på nätet, främst i sociala medier. Deras mål är att göra Joseph Kony, motståndsman i Uganda och ledare för LRA, Herrens befrielsearmé, världskänd och på så sätt få honom arresterad och ställd inför rätta.

Konys LRA har gjort sig kända för att kidnappa barn och göra dem till barnsoldater och sexslavar.

Samtidigt har kampanjen mötts av hård kritik från flera håll. Bland annat handlar det om att bara 30 procent av intäkterna för Invisible Children gått till "direct service". Dessutom får man kritik för att man stödjer Ugandas regeringsarmé som också begått flera övergrepp, bland annat massvåldtäkt. En ugandisk bloggare rasade mot hysterin i ett videoklipp som spridits.

KAMPALA. Joseph Kony, ledare för Herrens motståndsarmé (LRA), jagas i Uganda och dess grannländer. Nu verkar det som att han fått stöd av styret i Sudan.

Enligt Ugandas armé har man fångat en LRA-medlem i sudanesisk uniform och med deras vapen och ammunition. Det är också troligt att han gömmer sig i landet.

– Kony vet att vi inte kan gå in i det området, så när trycket blir för stort i Centralafrika korsar han gränsen till Sudan, säger den ugandiske översten Felix Kulayigye till BBC.

Kampanjen dog ut

Nyheter24 har tidigare rapporterat om kampanjen "Stop Kony", iscensatt av den ifrågasatta organisationen Invisible Children. Den nådde stor uppmärksamhet till en början men intresset dog snabbt ut och när svenskarna skulle ut och affischera städerna med budskapet var det nästan ingen som gjorde det.

Trots detta fick kampanjen så stor uppmärksamhet att den afrikanska unionen agerat och skickat 5 000 soldater till regionen i förra månaden för att bidra till jakten på den virala krigsherren.

Våldtäkter, barnsoldater och mord

USA har sedan tidigare skickat trupper till Uganda för att bistå lokala styrkor i jakten på Joseph Kony, som varit efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen i Haag sedan 2005 för sina brott. LRA anklagas för våldtäkter, stympningar, mord och för att använda barn som soldater och sexslavar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela