Hillary Clinton har en hel del att lösa när hon under onsdagen ska förhandla med  ledande kinesiska statsmän.
1 av 4
Hillary Clinton har en hel del att lösa när hon under onsdagen ska förhandla med ledande kinesiska statsmän. - Foto: Eraldo Peres/Scanpix
Irans försvarsminister Ahmad Vahidi säger att placerandet av flygplanen är "en farlig handling"
2 av 4
Irans försvarsminister Ahmad Vahidi säger att placerandet av flygplanen är "en farlig handling" - Foto: Valid Salemi/Scanpix
USA har placerat ut ett antal  F-22 Raptor-plan på al-Dhafrabasen i Förenade arabemiraten.
3 av 4
USA har placerat ut ett antal F-22 Raptor-plan på al-Dhafrabasen i Förenade arabemiraten. - Foto: Michael Dinneen/Scanpix
Obama har tidigare kritiserat Iran hårt för landets kärnkraftsprogram.
4 av 4
Obama har tidigare kritiserat Iran hårt för landets kärnkraftsprogram.

Ökad spänning mellan USA och Iran - Obama skickar stridsflyg

USA har placerat ut nya stridsflygplan i Förenade arabemiraten, samtidigt som Iran ligger i konflikt med landet.


Förenade Arabemiraten

Är en förbundsstat på den arabiska halvön, och består av sju emirat. Det gränsar bland annat till Saudiarabien och Iran. Flera av emiraterna har vapenavtal med USA.

PERSISKA VIKEN. Enligt en taleskvinna för USA:s flygvapen har ett antal F-22S Raptors placerats ut på den amerikanska basen al-Dhafra i emiraten.

Nyligen uppstod en konflikt mellan Förenade arabemiraten och Iran, där parterna tvistar om tre öar i persiska viken. Här har USA föga överraskande valt att stödja Abu Dhabi, vilket väckt irritation i Teheran.

– En sådan utplacering stärker militära relationer och främjar suverän och regional säkerhet, förbättrar kombinerade taktiska flygoperationer och förbättrar samverkan mellan styrkor, utrustning och rutiner, säger major Mary Danner-Jones i det amerikanska flygvapnet, skriver SVT.se.

Oroligt sedan tidigare

Som Nyheter24 tidigare skrivit om, råder ett spänt läge mellan Iran och USA, där Barack Obamas stab gått hårt mot landets kärnkraftsprogram.

Enligt Washington Post är Irans försvarsminister, Ahmad Vahidi, starkt kritisk till USA:s agerande.

– Placeringen av amerikanska F-22 på en bas i emiratet är en farlig handling och skadar säkerheten i regionen.

Problem på annat håll

USA:s regering har i nuläget även ett annat diplomatisk dilemma, då den fängslade kinesiska aktivisten Chen Guangcheng flytt till den amerikanska  ambassaden i Peking. Detta samtidigt som utrikesminister Hillary Clinton på onsdagen ska träffa ledande kinesiska statsmän, bland annat för att diskutera läget i Iran och Nordkorea.

Enligt BBC har varken Obama eller Clinton valt att kommentera fallet. 

/
/
/
/
/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!