Det hoppas de brittiska läkarna bakom studien.
1 av 3
Det hoppas de brittiska läkarna bakom studien. - Foto: Cleis Nordfjell/SCANPIX
Kan curryn vara svaret på cancerfrågan?
2 av 3
Kan curryn vara svaret på cancerfrågan? - Foto: Getty Images Europe / AP / SCANPIX
Kemikalien kurkumin, som hittats i curry, kan kanske förlänga och därmed även göra kemoterapin mer effektiv.
3 av 3
Kemikalien kurkumin, som hittats i curry, kan kanske förlänga och därmed även göra kemoterapin mer effektiv. - Foto: J. Scott Applewhite / AP / SCANPIX

Nu ska curry bota cancer

En ny kemikalie som hittats i currykryddan undersöks i Storbritannien för att ta död på tarmcancer-tumörer hos insjuknade patienter.


Kryddan

Curry är benämningen på en stark kryddblandning som finns i en mängd olika varianter.

Ungefär 20 olika kryddor förekommer oftare än andra - och de kryddor som inte utgör mer än två procent namnges inte alltid. Såvida dessa inte innehåller selleri eller senap, skriver Wikipedia.

Curryn får sin orangegula färg från gurkmeja - som innehåller ämnet kurkumin. Läkare hoppas att kurkumin ska kunna leda till ledtrådar i hur man i framtiden ska kunna bota cancer.

LEICESTER. Ungefär 40 000 personer diagnostiseras med tarmcancer i Storbritannien varje år. Med det nya fyndet som gjorts i den populära currykryddan, som ofta används i indisk matlagning, hoppas läkare på ett botemedel till den dödliga cancer-sjukdomen, rapporterar BBC.

– Utsikterna för att curry kan öka cancercellernas känslighet för kemoterapi är spännande för det kan innebära att man kan ge lägre doser, så att patienterna har lägre sidoeffekter och kan fortsätta med behandlingen längre, säger professor William Steward, som leder studien.

"Leda till ny medicin"

Därför testas nu 40 olika patienter med curry-medicinen på ett sjukhus i brittiska Leicester.

Tanken är att se hur väl kemikalien reagerar med de insjukna.

– Den här studien befinner sig vid ett väldigt tidigt stadie, men att undersöka plantans potential till att behandla cancer är något som vi hoppas kunna leda till ledtrådar om att utveckla ny medicin i framtiden, berättar Steward enligt BBC.

Ämnet som återfunnits i kryddan heter kurkumin.

 

Detta uppges vara anledningen till att cancer i asiatiska länder inte är i närheten av dödssiffrorna som existerar i väst:

 

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!