Onsdag 4 Aug
Stockholm

Experterna om nazistiska Gyllene Gryningen: "När krisen vänder blir de farligare"

Henrik Arnstad säger att högerexterma partier inte får ett kraftfullt stöd så länge en nationell kris inte börjar lösas.
1 av 5
Henrik Arnstad säger att högerexterma partier inte får ett kraftfullt stöd så länge en nationell kris inte börjar lösas. Foto: Nikolaos Michaloliakos / AP / SCANPIX
Partiet fick nära åtta procent av rösterna i valet.
2 av 5
Partiet fick nära åtta procent av rösterna i valet. Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Partiet drar sig inte för våld i samband med sina politiska aktioner.
3 av 5
Partiet drar sig inte för våld i samband med sina politiska aktioner. Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Gyllene Gryningens partisybol är inspirerad av nazisternas svastiska.
4 av 5
Gyllene Gryningens partisybol är inspirerad av nazisternas svastiska. Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Gyllene Gryningens partiledare Nikolaos Michaloliakos.
5 av 5
Gyllene Gryningens partiledare Nikolaos Michaloliakos. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix

Vad innebär det nynazistiska partiets framgångar i Grekland egentligen?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Gyllene Gryningen

Är ett grekiskt nynazistiskt och ultranationellt parti. Partiet leds av Nikolaos Michaloliakos och har funnits sedan 1985. Gyllene Gryningen vill fördriva alla Greklands invandrare och drar sig inte för att använda våld i sina aktioner.

ATEN/STOCKHOLM. Under söndagens val i Grekland vann det nazistiska partiet Gyllene Gryningen nära åtta procent av rösterna. Många upplever Greklands politiska utveckling som skrämmande och undrar hur ett så extremt parti kan få så många röster.

Henrik Arnstad, journalist och författare till flera böcker och artiklar rörande högerextremism, säger till Nyheter24 att han inte är förvånad över valresultatet.

– Det är rätt typiskt att partiet får åtta procent i stunder av akut kris. Dock får de inte riktigt kraftfullt stöd förrän kriserna börjar avta, det krävs mer optimism för att folk ska hänge sig till partierna.

Han tar det nazistiska Tyskland som exempel.

– När Adolf Hitler kom till makten 1933 hade krisen i Tyskland lugnat ner sig, vilket där medförde att stödet började stiga.

Arnstad menar att nazistpartiet Gyllene Gryningen använder klassisk fascistisk retorik för att locka väljare.

– Grekland är ett land som utsattes av en fruktansvärd ockupation av det fascistiska Italien, något man verkar ha glömt. Att Gyllene Gryningen växer handlar mycket om att de inte bara riktar hatet mot öst, utan också globaliseringen, där man är utsatt av en ondskefull omvärld. Det är en del av fascismens innersta väsen.

"Ingen plats för högerextrema"

Anders Hellström, fil.dr. i statsvetenskap vid Malmö Högskola, menar att ämnet är komplicerat.

– Det räcker inte med att bara titta på efterfrågan kring partiet, som en ekonomisk kris eller integrationsproblem. Ser man på Sverigedemokraterna, är det inte tillräckligt för att förstå hur de kom in i riksdagen.

Han säger att man måste studera andra faktorer.

– Senare studier har undersökt hur andra partier agerat och vilket utrymme som givits de främlingsfientliga på den politiska arenan. I den senaste partiledardebatten i Sverige fick Jimmie Åkesson begränsat med utrymme och fick de andra emot sig när han försökte få fram sina frågor om invandring. Det finns i nuläget ingen plats för högerextrema partier i Sverige.

"Beröringsskräck håller fascister på avstånd"

I Sverige har debatten stundtals varit intensiv kring hur man ska bemöta främlingsfientliga partier som Sverigedemokraterna, Nationaldemokraterna eller Svenskarnas parti. Henrik Arnstad säger att man måste balansera debatten mot dessa partier.

– Historiskt är det bästa sättet att ha beröringsskräck och hålla fascisterna på avstånd. Man ska aldrig ta en debatt på deras planhalva, där judar eller muslimer definieras som ”problemet”. 

Han betonar dock att väljare till högerextrema grupper sällan blir långvariga.

– Fascistiska partier har ofta väldigt rastlösa anhängare, som först är fulla av entusiasm, men sedan blir besvikna. Tittar man på Sverigedemokraterna genomgår de en kris, där väljarna ser att partiet inte kommer någonstans.

Anders Hellström menar dock att Gyllene Gryningens framgångar inte är någon anledning till panik.

– Det som sker i Grekland är uppenbarligen kopplat till den finansiella oron, men behöver inte betyda att det blåser högerextrema vindar i Europa.

Kommentera
Kopiera länk
Dela