Måndag 20 Sep
Stockholm

Svenske Erik häktad efter 13 mord i Afrika

Den officiella häktningsordern utfördes flera veckor efter att svensken och hans brittiska partner frihetsberövades.
Den officiella häktningsordern utfördes flera veckor efter att svensken och hans brittiska partner frihetsberövades. Foto: Ulf Berglund/SCANPIX

Tillsammans med en brittisk kollega sitter den 27-årige svensken nu häktad i den Centralafrikanska republiken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är Joseph Kony

Den 6 oktober 2005 tillkännagav Internationella brottmålsdomstolen att en häktningsorder hade utfärdats för Joseph Kony - ledare för gerillagruppen LRA.

Han misstänks bland annat för krigsbrott och brott mot mänskliga rättigheter.

Detta eftersom att han kidnappat flera tusentals barn och gjort dem till soldater och sexslavar.

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch kan LRA vara ansvariga för morden på de tretton guldgrävare som hittats i utkanten av Erik Mararvs safari.

CENTRALAFRIKANSKA REP. Den 22 mars hittades tretton guldgrävare nedgrävda i jorden i närheten av svensken Erik Mararvs safaripark i Centralafrikanska Republiken. Tillsammans med en brittisk kollega har 27-åringen därför häktats - trots att myndigheterna inte haft någon formell brottsanklagelse, skriver Expressen.

Efter en väldigt lång tid har häktningen nu blivit officiell.

– Vi känner till att han är frihetsberövad och att han formellt blivit tillgiven misstankar om mord. Han har fått en advokat och representanter från ambassaden i Kinshasa har varit och besökt honom för tredje gången. Han ska under omständigheterna må bra, säger Utrikesdepartementets presstalesman, Camilla Åkesson-Lindblom, till Nyheter24.

Frihetsberövningen ägde rum efter att rykten om att safariägarna varit inblandade i morden spridit sig i området. När Erik kontaktade myndigheterna häktades han omedelbart.

Konys gerilla bakom morden

Enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch uppges Joseph Konys gerillaarmé LRA ligga bakom morden. Huruvida detta är sant eller inte är ännu oklart - men svensken och den brittiska partnern David Simpson menar att de är oskyldiga.

Efter att en mobiltelefon smugglats in till fängelset har Simpson pratat med Daily Mail.

– Det är bara löjligt. Alla vet att jag inte har något att göra med det här. Det handlar bara om pengar. De tror att eftersom jag är vit, måste jag vara rik, säger britten.

Det är ännu för tidigt att prata om en eventuell utlämning till Sverige, berättar UD.

Kommentera
Kopiera länk
Dela