Måndag 27 Sep
Stockholm

Kalsongbombaren hade brittiskt pass

Umar Farouk Abdulmutallab försökte spränga ett flygplan med en kalsongbomb 2009, men greps och fängslades.
1 av 3
Umar Farouk Abdulmutallab försökte spränga ett flygplan med en kalsongbomb 2009, men greps och fängslades. Foto: 436/AP/Scanpix
Likt 2009 misstänkte man nu att den nya kalsongbomben var tillverkad av al-Qaidas bombexpert Ibrahim Hassar Asiri.
2 av 3
Likt 2009 misstänkte man nu att den nya kalsongbomben var tillverkad av al-Qaidas bombexpert Ibrahim Hassar Asiri. Foto: HO
Mannen var dubbelagent åt amerikanska CIA.
3 av 3
Mannen var dubbelagent åt amerikanska CIA. Foto: AP/SCANPIX

Den man som tänkte spränga ett amerikanskt passagerarplan var brittisk medborgare när han blev dubbelagent.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Aqep

Är al-Qaidas terrorgren i Jemen, och har de senaste två åren vuxit sig allt starkare med över tusen medlemmar. Gruppen kontrollerar i nuläget flera mindre områden, och anses vara skickliga på att framställa effektivt dödliga bomber.

JEMEN. Som Nyheter24 tidigare rapporterat, var mannen dubbelagent åt den amerikanska underrättelsetjänsten CIA. Han skulle infiltrera al-Qaidas jemenitiska gren Aqap och lyckades samla ihop information till en drönarattack mot terrorgruppen.

Enligt CNN ska dubbelagenten ha levt en längre tid i Storbritannien, och kom efter en tid i kontakt med jihadistiska sympatisörer. Hans kontakter med de extrema grupperna väckte intresse hos CIA och den saudiarabiska underättelsetjänsten, som gjorde honom till infiltratör i Aqap.

Kommer från Saudiarabien

Mustafa Alani, chef på den respekterade tankesmedjan Gulf Research Center, säger till CNN att dubbelagenten är av saudiskt ursprung. Alani ska själv ha fått uppgifterna av saudiska agenter.

Enligt BBC ska mannen själv ha erbjudit sig att utföra självmordsattacken. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela