Enligt uppgifter misstänkts svensken för att ha tagit sig över gränsen till Somalia.
1 av 3
Enligt uppgifter misstänkts svensken för att ha tagit sig över gränsen till Somalia. - Foto: Farah Abdi Warsameh/AP/Scanpix
Enligt Säpo är det för tidigt att dra några slutsatser av fallet i Kenya.
2 av 3
Enligt Säpo är det för tidigt att dra några slutsatser av fallet i Kenya. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Den svenske medborgaren som har gripits i Kenya, misstänkt för samröre med den islamistiska och al-Qaida-kopplade rörelsen al-Shabaab.
3 av 3
Den svenske medborgaren som har gripits i Kenya, misstänkt för samröre med den islamistiska och al-Qaida-kopplade rörelsen al-Shabaab. - Foto: Farah Abdi Warsameh/Ap/Scanpix

"För tidigt att dra slutsatser om terrormisstänkte svensken"

Den svenska säkerhetspolisen och utrikesdepartementet följer svensken som misstänks ha kopplingar till al-Shabaab.


Så många finns på UD:s lista

På utrikesdepartementet har man en lista över frihetsberövade svenskar i utlandet.

Enligt UD uppdaterades den med jämna mellanrum, senast i oktober 2011. Då satt 196 svenskar i förvar. På listan syns kön, ålder och vad de är misstänkta för.

Vad händer nu?

Enligt Teo Zetterman på UD:s presstjänst kommer man söka information om den gripne svensken i Kenya under dagen.

När svenskar frihetsberövas utomlands kontaktar UD alltid myndigheterna i landet. Sedan söker de ett konsulärt tillträde för att få tillfälle att träffa den frihetsberövade.

Därefter bevakar ambassaden rättsprocessen och ser till att lagarna följs. För att få personen utlämnad krävs det att rättsprocessen har sin gång. Det måste sedan finnas en dom innan UD tittar på en eventuell utlämning.

NAIROBI. Utrikesdepartementet har fortfarande ingen information om den svenske medborgaren som gripits i Kenya, misstänkt för samröre med den islamistiska och al-Qaida-kopplade rörelsen al-Shabaab.

Säkerhetspolisen (Säpo) vill inte heller kommentera vad som har hänt i svenskens fall.

– Det är lite för tidigt att dra några slutsatser om fallet i Kenya, säger Sara Kvarnström på Säpos presstjänst till Nyheter24.

På rekryteringsuppdrag i Somalia

Enligt uppgifter misstänkts svensken ha tagit sig över gränsen till Somalia. Väl där skulle han rekrytera personer till terrororganisationen al-Shabaab. Enligt en anonym poliskälla till den franska nyhetsbyrån AFP hörs han nu om sitt uppdrag då man har anledning att tro att han har terroristkopplingar.

– Han anklagas för att ha vistas i landet illegalt och vi kommer att be domstolen att bötfälla honom innan han deporteras, säger polisens talesman Eric Kiraithe till den kenyanska dagstidningen Standard.

Enligt samma tidningen visar polisens statistik att fler och fler söker sig till Kenya för att ansluta sig till al-Shabaabs terrornätverk.

Så många svenskar har deltagit i terrorträning

På Säpo har man som policy att aldrig kommentera enskilda fall. De kan inte heller säga hur de generellt agerar när svenskar misstänks för samröre med olika terrorgrupper. Däremot för de statistik över svenska medborgare som har rest till områden och anslutit sig till en islamistisk grupp där de har deltagit i träning eller våldshandlingar.

I början på maj kom det även rapporter om att tre svenskar ha tagit sig in i Jemen med hjälp av turistvisum. Inne i landet ska de sedan ha gått med i al-Qaida för att slåss mot regeringsstyrkor i Jemen, uppger Bikya Masr.

– De senaste fem åren är det ett 40-tal personer. Varav 30 har rest till Somalia och tio till gränsområdet Pakistan/Afghanistan och Irak, säger Sara Kvarnström och fortsätter.

– Deras gemensamma nämnare är att de har rest och deltagit i träning eller våldshandlingar, men vilken träningen och hur de påverkats av det här skiljer sig från fall till fall.

Sedan 90-talet har ett 20-tal personer återvänt till Sverige efter att ha anslutit sig till en islamistisk grupp. Men enligt Säpo innebär det inte att alla utgör ett hot för Sverige.

/
/
/
/
/
/
/
UD
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Flera skadade i Västerås

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.