Vita icke-latinamerikaner stod för 49,6 procent av födslarna och resterande minoriteter för 50,4 procent.
1 av 4
Vita icke-latinamerikaner stod för 49,6 procent av födslarna och resterande minoriteter för 50,4 procent. - Foto: Steve Helber / SCANPIX
I dag består endast två procent av jordens befolkning av rödhåriga, som sägs vara på väg att dö ut.
2 av 4
I dag består endast två procent av jordens befolkning av rödhåriga, som sägs vara på väg att dö ut. - Foto: SCANPIX
En dansk spermabank säger nej till rödhåriga med motveringen att det saknas efterfrågan.
3 av 4
En dansk spermabank säger nej till rödhåriga med motveringen att det saknas efterfrågan. - Foto: Dan Steinberg / SCANPIX
För första gången sedan nationen bildades är vita födslar i minoritet i USA.
4 av 4
För första gången sedan nationen bildades är vita födslar i minoritet i USA. - Foto: Mohammed Zaatari / SCANPIX

En minoritet av amerikanerna som föds är vita

Myndigheten Census Bureau kommer med de amerikanska rasisternas mardrömsbesked.


Rödhåriga väljs bort

Tidigare minoriteter byter plats med majoriteter i takt med en mer globaliserad värld. Samtidigt blir vissa minoriteter ännu mindre. Enligt National Geographic är endast omkring två procent av jordens befolkning rödhåriga och utvecklingen går mot att färre och färre föds med den röda genen.

Samtidigt ser spermabankerna till att snabba på den utvecklingen - genom att säga nej till personer med rött hår.

– Jag tror inte du väljer en rödhårig person, om inte din partner, till exempel den sterile mannen, har rött hår eller om den ensamma kvinnan föredrar rödhåriga. Och det är kanske inte så många, särskilt inte i det senare fallet, säger Ole Schou, vd för Spermabanken Cyros, till Ekstrabladet.

Han menar att det endast är på Irland - där 13 procent är rödhåriga - som rödhåriga spermier efterfrågas.

WASHINGTON. För första gången i nationens historia är vita födslar är inte längre majoritet i USA.

Efter den senaste mätningen, som avslutades i juli i fjol, visade det sig att vita icke-latinamerikaner stod för 49,6 procent av alla födslar och att minoriteterna tillsammans, latinamerikaner, svarta, asiater och de med blandat ursprung, stod för 50,4 procent. Mätningen presenterades av myndigheten Census Bureau som har ansvaret för folkräkningen i USA.

Väntad svängning

Svängningen har varit väntad, men ingen har kunnat förutspå när den skulle komma att ske.

– Det här är en viktig punkt. En omvandling från ett land med övervägande vit babyboom till att bli ett mer globaliserat och multikulturellt land, säger William H. Frey som arbetar med befolkningsfrågor på Brookings Institution, till NY Times.

Trenden mot fler minoritetsfödslar har växt under de senaste åren, ett resultat av den stora invandringsvågen under de senaste tre decennierna. Latinamerikanerna, som står för majoriteten av invandringen, blir allt yngre och föder fler barn än vad vita icke-latinamerikaner gör.

"Skulle dö ut annars"

Dowell Myers är politisk professor vid University of Southern California. Enligt honom innebär explosionen av minoritetsfödslar en enorm fördel för nationen.

– Utan bidrag från alla de här grupperna skulle vi vara ett land med övervägande gamla människor, säger han till NY Times och fortsätter:

– Om USA var beroende av endast vita födslar skulle vi dö ut.

/
/
/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.