Statsministern och flera politiker kommar att stanna hemma från fotbolls-EM i Ukraina.
1 av 3
Statsministern och flera politiker kommar att stanna hemma från fotbolls-EM i Ukraina. - Foto: Wiktor Nummelin / SCANPIX
Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth står fast vid att "idrotten står fri från politiken".
2 av 3
Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth står fast vid att "idrotten står fri från politiken". - Foto: Lars Pehrson / SCANPIX
Eurovision Song Contest är i full gång i Azerbajdzjan.
3 av 3
Eurovision Song Contest är i full gång i Azerbajdzjan. - Foto: Jessica Gow / SCANPIX

Kulturministern avvisar kraven på bojkott

Kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth stannar hemma från EM i Ukraina men menar samtidigt att man måste skilja på idrott och politik.


Från Nazityskland till Qatar

Utvecklingen tycks gå mot att fler länder som trots att de bryter mot mänskliga rättigheter får hålla i internationella musik- och sportevenemang. Men det har förekommit tidigare - redan år 1936 hölls sommar-OS i Nazityskland och 1980 var det Sovjetunionens tur.

På senare år ser uppdelningen ut som följer: 2008 sommar-OS i Kina, 2012 - Formel 1 i Bahrain, 2012 - Melodifestival i Azerbajdzjan, 2012 - EM i Ukraina, 2014 - Hockey-VM i Vitryssland och år 2022 är det dags för VM i Qatar.

Eurovision är i full gång nere i Azerbajdzjan, samtidigt som förtrycket mot mänskliga rättigheter fortsätter.

– Det är bra att det blivit en intensivare och mer spridd debatt om situationen i Azerbajdzjan, vilket kanske inte hänt om landet inte hade varit värd för Eurovision Song Contest 2012, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, till Nyheter24.

Något tal om bojkott eller protester från regeringens håll är det dock inte tal om. Skillnad är det med fotbolls-EM i Ukraina, där både idrottsministern och statsministern valt att stanna hemma.

– Vår uppfattning och idrottens egen är att idrotten är och ska vara gränslös. Det är riktigt att jag inte åker på fotbolls-EM i Ukraina och det är många andra politiker som inte heller reser dit, säger kulturministern  till Nyheter24.

Att idrotten skulle vara skild från politiken är något som varken riksdagsledamoten Caroline Szyber, Amnesty eller den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld håller med om.

– Det är ett naivt uttalande, säger Bjereld till Nyheter24.

Varför har man inte från politiskt håll diskuterat hur idrottsrörelsen ska förhålla sig till förtryck och brott mot mänskliga rättigheter?

– Det finns en skräck för idrottsvärlden att lägga sig i. Dels är man osäker på konsekvenserna och att det är en svår fråga, man är rädd att behöva ta tillbaka och ångra sig. Man vill inte ha fel, man är livrädd för att politisera idrotten, säger Bjereld.

"Regeringen ska inte ha några synpunkter"

Hur kultur- och idrottsministern tror utvecklingen för internationella evenemang ser ut ger hon inget riktigt svar på. Däremot påpekar hon återigen att idrott och politik är två skilda ting.

– Regeringen kan och ska inte ha synpunkter på idrottsrörelsens deltagande. Idrottsrörelsen står fri från politiskt inflytande. Däremot framför Sverige tydligt, på politisk nivå, givetvis vår syn på demokrati och mänskliga rättigheter, säger Adelsohn Liljeroth.  

Socialdemokratiske statsvetaren Ulf Bjereld beskriver utvecklingen som "två trender som går hand i hand".

– Mänskliga rättigheter har kommit upp på den politiska agendan mycket mer nu än tidigare. Det finns en mycket större medvetenhet kring detta. Det ser man bland annat i och med att Loreen besökte männskorättskämpar i Baku i går.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!