Fredag 14 Maj
Stockholm

England skjuter på överlämnandet

Blir han inte åtalad blir han heller inte häktad. Han sätts på fri fot och kan lämna landet.
1 av 7
Blir han inte åtalad blir han heller inte häktad. Han sätts på fri fot och kan lämna landet. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Kommer man fram till att åtala honom begärs Julian Assange häktad i väntan på rättegång.
2 av 7
Kommer man fram till att åtala honom begärs Julian Assange häktad i väntan på rättegång. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/Scanpix
...han förhörs frihetsberövad i max 96 timmar.
3 av 7
...han förhörs frihetsberövad i max 96 timmar. Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix
Ett tänkbart scenario är att en åklagare sedan beslutar anhålla Julian Assange. Han förvaras sedan någonstans i Sverige, frihetsberövad...
4 av 7
Ett tänkbart scenario är att en åklagare sedan beslutar anhålla Julian Assange. Han förvaras sedan någonstans i Sverige, frihetsberövad... Foto: AP Photo/Alastair Grant
Om Högsta domstolen beslutar att Julian Assange ska utlämnas kommer han blir förd till Sverige av polis eftersom det är osannolikt att han kommer frivilligt.
5 av 7
Om Högsta domstolen beslutar att Julian Assange ska utlämnas kommer han blir förd till Sverige av polis eftersom det är osannolikt att han kommer frivilligt. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP
Julian Assange själv tror att han kommer att utlämnas till USA.
6 av 7
Julian Assange själv tror att han kommer att utlämnas till USA. Foto:
Nu kommer beslutet - till slut.
7 av 7
Nu kommer beslutet - till slut. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / SCANPIX

UPPDATERAD. Julian Assanges advokater har nu två veckor på sig att överklaga beslutet om utlämning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Assangeaffären

Under sommaren 2010 besökte Julian Assange Sverige för att diskutera möjliga samarbeten mellan svenska journalister och WikiLeaks.

Under sin vistelse hade Julian Assange sex med två svenska kvinnor. Båda kvinnorna polisanmälde Julian Assange kort därefter för våldtäkt. Julian Assange säger att han är oskyldig och att båda kvinnorna var med på att ha sex.

Julian Assange har hållits under husarrest i England med en elektronisk fotboja sedan december 2010.

Det blev i dag klart att Julian Assange utelämnas till Sverige. Men Julian Assanges advokat fick rätt till ytterligare två veckor att överklaga överlämningen. Nyheter24 har pratat med juridikprofessor Joakim Nergelius och Piratpartiets Henrik Alexandersson (HAX), som följt ärendet och Wikileaks länge.

Enligt Joakim Nergelius professor vid Institutionen för juridik, psykologi och socialt arbete på Örebro universitet kan detta hända om överklagan inte godkänns:

Beslutet kommer, Julian Assange ska överlämnas till Sverige.

Julian Assange blir förd till Sverige av polis eftersom det är osannolikt att han kommer frivilligt.

En åklagare beslutar anhålla Julian Assange.

Han förvaras någonstans i Sverige, frihetsberövad.

Han förhörs frihetsberövad i max 96 timmar.

Kommer man fram till att åtala honom begärs Julian Assange häktad i väntan på rättegång.

Blir han inte åtalad blir han heller inte häktad. Han sätts på fri fot och kan lämna landet.

- Det här har allt: en megakändis, sex, politik, kändisadvokater mot varandra... alla ingredienser finns för att det ska bli ett jävla liv helt enkelt, säger Henrik Alexandersson, bloggare på Nyheter24 och anställd på Piratpartiets kontor i Europaparlamentet.

Han tror det kommer bli ett stort pådrag nu när Julian Assange kanske kommer till Sverige för att bli förhörd och risken finns att “Cirkus Assange” drar all uppmärksamhet från Wikileaks riktiga arbete, som även det är viktigt att uppmärksamma och komma ihåg.

Det var ju trots allt därför Julian Assange var i Sverige de där sommardagarna år 2010 strax innan han blev misstänkt för våldtäkt och sexbrott; för att diskutera samarbete mellan svenska journalister och Wikileaks. Men våldtäktsanklagelserna i kombination med den stjärnstatus Julian Assange hade ledde till ett drama utan like.

I ett och ett halvt år har Julian Assange befunnit sig i England, med en elektronisk fotboja, i väntan på att bli förhörd. Och nu drar cirkusen igång igen. Henrik Alexandersson tror dock att saker och ting äntligen kommer sättas i rullning.

- Nu är ju inte han någon svennebanan som blir inlåst och bortglömd, utan hans chanser att få sin sak prövad är ju mycket större än vanliga människors, säger Alexandersson till Nyheter24.

Sen finns också teorin Julian Assange själv har.

- Hans argument som ingen riktigt förstår sig på är att han kommer bli överlämnad till Sverige och sen direkt till USA, säger Joakim Nergelius och påpekar att Storbritannien är en mer nära allierad till USA.

- Han sitter inte i ett sämre läge i Sverige än vad han gör i England, i det avseendet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela