Henrik Alexandersson.
1 av 3
Henrik Alexandersson. - Foto: Nyheter24
Det har förekommit diskussioner om medborgarfria zoner i Bryssel.
2 av 3
Det har förekommit diskussioner om medborgarfria zoner i Bryssel. - Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
EU:s tjänstemän känner sig utsatta i Bryssel.
3 av 3
EU:s tjänstemän känner sig utsatta i Bryssel. - Foto: Yves Logghe/SCANPIX

EU-politikerna vill ha "medborgarfria zoner"

EU-anställda i Bryssel anmäler medborgarnas klagomål som ett säkerhetsproblem. Belgarna kritiserar de EU-anställda för att de exempelvis bygger slutna skolor för sina barn och har många förmåner som skattebetalarna bekostar.


BRYSSEL. Personer anställda av EU blir mer och mer impopulära bland belgiska medborgare. Belgarna kritiserar dem för de förmåner som de har på skattebetalarnas bekostnad. Ilskan bland medborgarna har blivit större och ett förslag från EU:s sida har varit att inrätta "medborgarfria zoner" kring EU-institutionerna i Bryssel.

– Det har inte upprättats än men diskussionerna har pågått länge. Det har bland annat stått i EU-tidningarna att man har diskuterat medborgarfria zoner. Sen hörde jag för två veckor sen att parlamentet diskuterat frågan igen, säger EU-kritikern Henrik Alexandersson, som jobbar för Piratpartiet i Europaparlamentet i Bryssel, till Nyheter24.

På skattebetalarnas bekostnad

Bland annat har EU-politikerna byggt en internationell skola i Bryssel som belgiska skattebetalare fått betala. 88 miljoner euro var prislappen. Det belgiska skolsystemet är däremot drabbat av nedskärningar och besparingar, enligt uppgifter från New Europe.

EU-tjänstemännen anklagas för att få många förmåner som skattebetalarna bekostar.

– Vid något tillfälle såg jag ett förslag att Bryssel och skattebetalarna skulle betala hälften av tjänstemännens åkkort för buss och spårvagn, säger Henrik Alexandersson.

EU:s tjänstemän är illa omtyckta av många belgare. Ilskan har lett att många anställda får höra glåpord och utsätts för verbala attacker på gatan.

EU-kommissionen ska ha fått in flera rapporter om såna påhopp på sina tjänstemän. Föraktet mot de anställda har alltså lett till flera diskussioner om att införa speciella zoner där medborgare inte får vistas. Så kallade "medborgarfria zoner".

– Man anger säkerhet som skäl, sen finns det olika förslag. Det är allt från att man gör en säkerhetsperimeter runt varje zon. Det har även funnits idéer att man ska göra en zon runt hela området där EU-byggnaderna finns, säger Henrik Alexandersson och fortsätter:

– Politiker och tjänstemän ska ha nära kontakt med människor som drabbas av det de sysslar med. Det här är en idiotisk idé, säger han.

/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.