En regnskog i Amazonas som eldas upp illegalt.
1 av 2
En regnskog i Amazonas som eldas upp illegalt. - Foto: Andre Penner/AP/Scanpix
2 av 2
- Foto: Eraldo Peres/AP/Scanpix

Det kan redan vara för sent - ekosystemet nära total kollaps

22 forskare larmar om att brytpunkten - då ekosystemet inte längre går att rädda - närmar sig med stormsteg.


Ekosystemet

Hela biosfären går att betrakta som ett ekosystem likaväl som en skog eller en liten damm. De gröna växterna har en nyckelroll i ekosystemet. De binder energin från solen genom fotosyntesen. Fotosyntesen omvandlar solenergin (ljusenergi) till kemisk energi (till exempel socker) som djur och svampar sedan kan ta del av. Energin kan flöda genom hela den biotiska delen (levande) av ekosystemet.

Vi kan få se en snar framtid där ekosystemet kollapsar och många arter börjar dö ut. Detta på grund av att jordens biosfär snart, inom bara några generationer, kan nå en oåterkallelig brytpunkt med katastrofala följder. Detta meddelas i en ny rapport i tidningen Nature, där 22 forskare - biologer, ekologer, geologer och paleontologer från tre världsdelar - larmar i ett försök att dra i nödbromsen, som bland annat BBC rapporterar om.

Av 90 viktiga miljömål som satts upp av FN märks en utveckling bara vad gäller fyra av dem.

Därför uppmanas politikerna att komma överens om verkligt kraftfulla åtgärder och skärpta krav vid miljömötet i Rio som inleds nu.

Enligt forskarna är det svårt att säga exakt när brytpunkten passeras men det mänskliga resursslöseriet måste avbrytas i princip omedelbart för att det inte ska vara för sent, skriver BBC.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen ser ut att öppna uppåt

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.

Staten brister i att skydda patientuppgifter

Känsliga uppgifter om patienter skyddas inte tillräckligt i Sverige. De riskerar att läcka ut eller vara svåra att hitta när de akut behövs i olika vårdsituationer. Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot staten för hur säkerheten kring patientuppgifter hanteras.

AI-jätten klår förväntningar

Taiwans största företag, halvledarjätten TSMC, gjorde en vinst på motsvarande över 70 miljarder kronor under första kvartalet. Det var nio procent bättre än samma period i fjol och också bättre än bedömarnas prognoser.

Minskad försäljning för Nokia

Finländska telekomkoncernen Nokia rapporterar en ökad vinst. Den justerade rörelsevinsten landade på 597 miljoner euro för det första kvartalet, vilket kan jämföras med 479 miljoner euro ett år tidigare.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

"Flera bilar i olycka, E22.", skriver polisen på sin hemsida.