Myndigheterna förnekade först att de tvingat Feng till abort. Senare bad de däremot om förlåtelse.
1 av 3
Myndigheterna förnekade först att de tvingat Feng till abort. Senare bad de däremot om förlåtelse. - Foto: Eugene Hoshiko / AP / SCANPIX
Kvinnans mage injicerades med ett gift som gick in i fostrets huvud. Två dagar senare pressade hon ut sitt döda barn i extrema smärtor.
2 av 3
Kvinnans mage injicerades med ett gift som gick in i fostrets huvud. Två dagar senare pressade hon ut sitt döda barn i extrema smärtor. - Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Hon hade varit gravid i sju månader.
3 av 3
Hon hade varit gravid i sju månader. - Foto: Tore Meek / SCANPIX

Kina tvingade kvinna till abort - ber om ursäkt

Myndigheterna dödade kvinnans sju månader gamla foster eftersom att detta var hennes andra barn. Det är nämligen olagligt i Kina att ha fler än ett barn.


Enbarnspolitik

1979 etablerade Deng Xiaoping ettbarnspolitiken i Kina för att minska den växande befolkningsmängden. Det blev då lag på att officiella födelsetillstånd krävdes - och personer som inte följde lagen bestraffades med böter och påtryckningar om abort.

Personer som höll sig till reglerna belönades däremot finansiellt.

Enbarnspolitiken har kritiserats internationellt såväl som innanför Kinas gränser. Flera menar att den temporära lösningen, som finns kvar än i dag, inte alls minskat befolkningen särskilt mycket.

Läs mer här.

ANKANG. Feng Jianmei var gravid i sjunde månaden när det brutala övergreppet ägde rum. Fem män uppges ha hållt fast den blivande tvåbarnsmamman och sprutat in gift i fostrets huvud med en spruta genom kvinnans mage, skriver Al Jazeera.

– Barnet, som rörde sig och sparkade runt i hennes magen, slutade plötsligt att röra sig. Två dagar senare pressade hon ut det döda barnet under extrema smärtor, berättar Chai Ling, ordförande för kvinnorättsorganisationen All Girls Allowed.

Hon utsattes för tvångsaborten eftersom att det är olagligt att föda fler än ett barn i Kina. Detta var hennes andra graviditet.

Ber om ursäkt

Till en början förnekade myndigheterna att kvinnan tvingades till aborten och menade i stället att de blivande föräldrarna gått med på en abort. När bilder spreds på Feng och det döda fostret hade man däremot inget annat val än att be om förlåtelse.

– I dag är jag här på uppdrag av myndigheterna för att uttrycka vår uppriktiga ursäkt. Jag hoppas för att få er förståelse, skriver den biträdande borgmästaren Du Shouping i ett uttalande, enligt Al Jazeera.

"Början på en kampanj"

Männen ska ha injicerat giftsprutan i Fengs mage eftersom hon inte hade råd med boten man är skyldig att betala för att ha överstigit enbarnsgränsen som gäller i Kina.

Enligt aktivisten Chai Ling finns farhågor om liknande tvångsaborter framöver.

- Vi måste stoppa denna hemska kampanj mot kvinnor och barn i Kina, och det omedelbart. Det här är inte ett enstaka fall, det är början på kampanj av lokala myndigheter för att försöka att förbättra deras en-barns-policy, säger hon till Al Jazeera.

Se mer här:

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens vägg har rasat

En bit av en vägg i byggnaden Børsen i Köpenhamn har rasat, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff. Det var väntat, säger han.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.