Stockholm

Kina tvingade kvinna till abort - ber om ursäkt

Myndigheterna förnekade först att de tvingat Feng till abort. Senare bad de däremot om förlåtelse.
1 av 3
Myndigheterna förnekade först att de tvingat Feng till abort. Senare bad de däremot om förlåtelse. Foto: Eugene Hoshiko / AP / SCANPIX
Kvinnans mage injicerades med ett gift som gick in i fostrets huvud. Två dagar senare pressade hon ut sitt döda barn i extrema smärtor.
2 av 3
Kvinnans mage injicerades med ett gift som gick in i fostrets huvud. Två dagar senare pressade hon ut sitt döda barn i extrema smärtor. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
Hon hade varit gravid i sju månader.
3 av 3
Hon hade varit gravid i sju månader. Foto: Tore Meek / SCANPIX

Myndigheterna dödade kvinnans sju månader gamla foster eftersom att detta var hennes andra barn. Det är nämligen olagligt i Kina att ha fler än ett barn.


Läs mer
Enbarnspolitik

1979 etablerade Deng Xiaoping ettbarnspolitiken i Kina för att minska den växande befolkningsmängden. Det blev då lag på att officiella födelsetillstånd krävdes - och personer som inte följde lagen bestraffades med böter och påtryckningar om abort.

Personer som höll sig till reglerna belönades däremot finansiellt.

Enbarnspolitiken har kritiserats internationellt såväl som innanför Kinas gränser. Flera menar att den temporära lösningen, som finns kvar än i dag, inte alls minskat befolkningen särskilt mycket.

Läs mer här.

ANKANG. Feng Jianmei var gravid i sjunde månaden när det brutala övergreppet ägde rum. Fem män uppges ha hållt fast den blivande tvåbarnsmamman och sprutat in gift i fostrets huvud med en spruta genom kvinnans mage, skriver Al Jazeera.

– Barnet, som rörde sig och sparkade runt i hennes magen, slutade plötsligt att röra sig. Två dagar senare pressade hon ut det döda barnet under extrema smärtor, berättar Chai Ling, ordförande för kvinnorättsorganisationen All Girls Allowed.

Hon utsattes för tvångsaborten eftersom att det är olagligt att föda fler än ett barn i Kina. Detta var hennes andra graviditet.

Ber om ursäkt

Till en början förnekade myndigheterna att kvinnan tvingades till aborten och menade i stället att de blivande föräldrarna gått med på en abort. När bilder spreds på Feng och det döda fostret hade man däremot inget annat val än att be om förlåtelse.

– I dag är jag här på uppdrag av myndigheterna för att uttrycka vår uppriktiga ursäkt. Jag hoppas för att få er förståelse, skriver den biträdande borgmästaren Du Shouping i ett uttalande, enligt Al Jazeera.

"Början på en kampanj"

Männen ska ha injicerat giftsprutan i Fengs mage eftersom hon inte hade råd med boten man är skyldig att betala för att ha överstigit enbarnsgränsen som gäller i Kina.

Enligt aktivisten Chai Ling finns farhågor om liknande tvångsaborter framöver.

- Vi måste stoppa denna hemska kampanj mot kvinnor och barn i Kina, och det omedelbart. Det här är inte ett enstaka fall, det är början på kampanj av lokala myndigheter för att försöka att förbättra deras en-barns-policy, säger hon till Al Jazeera.

Se mer här:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.