Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Norge den 22 juli förra året.
1 av 3
Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Norge den 22 juli förra året. - Foto: Heiko Junge / SCANPIX
Usama bin Laden, tidigare ledare för al-Qaida, som dödades av en amerikansk specialstyrka förra året.
2 av 3
Usama bin Laden, tidigare ledare för al-Qaida, som dödades av en amerikansk specialstyrka förra året. - Foto: AP / SCANPIX
Han har tränats upp av al-Qaida i Jemen och väntas befinna sig där ännu. Nu kan norrmannen slå till i väst.
3 av 3
Han har tränats upp av al-Qaida i Jemen och väntas befinna sig där ännu. Nu kan norrmannen slå till i väst. - Foto: Faksimil Google Maps

Norsk terrorist ska slå till "någonstans i västvärlden"

Han har rekryterats av terrororganisationen al-Qaida och tränats i Jemen. Nu kan en norsk terrorist slå till.


Vill förbjuda terrorträning

Även om myndigheterna lär få upp ögonen för en person som reser till exempelvis Jemen är det inte olagligt i Norge att åka till ett annat land för att tränas av al-Qaida. Nu vill stortingsledamoten Jan Böhler i Arbeiderpartiet se en ny lag som förbjuder det.

– Vi ska ha ett öppet samhälle, men vi får inte bli naiva, säger han till VG.

OSLO. Scenariot är vad säkerhetstjänsterna i västvärlden befarat länge. En person med "västerländskt" utseende som konverterar till våldsbejakande islamism, tränas i terrormetoder och kan smälta in och resa fritt utan visum i Europa och USA. Nu har en norrman i 30-årsåldern gjort precis detta.

Enligt tre oberoende källor till nyhetsbyrån AP har han tränats klart nu och kan börja operera när som helst.

– Från vad jag förstår har han ännu inte fått ett specifikt mål, säger en av källorna, som arbetar inom olika europeiska säkerhetstjänster, till AP.

Har inte ens en parkeringsbot

Norrmannen ska ha konverterat till islam 2008 och snabbt radikaliserats. Sedan åkte han till Jemen där han terrortränats under "några månader". Enligt en av källorna antas han fortfarande vara i landet på den arabiska halvön.

Säkerhetstjänsternas mardröm och al-Qaidas dröm är att mannen har ett helt rent brottsregister - han har inte ens fått en parkeringsbot. Därmed kan han resa var han vill utan krångel.

Även norska myndigheter ska ha haft koll på mannen en tid, uppger Verdens Gang. Hans mål väntas dock inte vara något i Norge, landet som skakades av sin värsta terrorattack någonsin när Anders Behring Breivik dödade 77 personer i Oslo och på Utöya den 22 juli ifjol.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!