Solderna i Afghanistan har beställt shorts för att få "bättre avluftning".
1 av 4
Solderna i Afghanistan har beställt shorts för att få "bättre avluftning". - Foto: FORSVARET / Scanpix NORGE / SCANPIX /
En överste har beställt 600 par shorts av modellen FN 93.
2 av 4
En överste har beställt 600 par shorts av modellen FN 93. - Foto: Sgt. Mats Nström/Combat Camera/Försvarsmakten.
De bli upp emot 45 grader i skuggan mitt på dagen i Afghanistan.
3 av 4
De bli upp emot 45 grader i skuggan mitt på dagen i Afghanistan. - Foto: Torbjörn F Gustafsson/InfoS/Försvarsmakten
Så här skull det kunna se ut om svenska soldater fick bära shorts.
4 av 4
Så här skull det kunna se ut om svenska soldater fick bära shorts. - Foto: Staffan Löwstedt / SvD / SCANPIX / Obs: Bilden är ett montage

Svenska soldater kräver shorts efter svampattack på "känsliga delar"

45 grader i skuggan och stora problem med svamp och utslag blev för mycket för de svenska soldaterna som nu beställer 600 par shorts.


Så behandlar du svamp

Enligt hudguiden.se ska du behandla svampinfektioner i huden så här:

"Vid de flesta svampinfektioner är det viktigt att undvika värme och fukt. Receptfria svampmedel finns på apotek och hjälper på många svamporsakade utslag. Nagelsvamp, liksom hårbottensvamp, kräver receptbelagda svampmedel i tablettform."

AFGHANISTAN. De varma sommardagarna i långbyxor har gett försvarets soldater i Afghanistan problem med svamp och utslag. Därför har en överste för de svenska trupperna skickat en beställning till Sverige på 600 par shorts av modellen FN 93.

Denna "luftiga persedel" ska främst användas inom den egna campen och hoppas kunna ge bättre avluftning till soldaternas känsligare delar.

"Det är befogat"

Men att soldaterna ska frångå den vanliga uniformen kan tyckas konstigt. Därför ringde Nyheter24 upp Magnus Karlsson, som tjänstgjorde i Afghanistan 2006, för att se om det finns ett behov.

– Det är befogat. Just nu är det som varmast där nere. När jag kom ner dit bodde jag i tält första månaden och när man vaknade vid sex på morgonen var det olidligt hett, säger han till Nyheter24.

"Jag kunde ha civila träningsshorts"

Enligt Magnus Karlsson steg sedan temperaturen under dagen till upp emot 45 grader i skuggan. Men att det skulle vara några som helst problem med att de svenska soldaterna inte skulle få bära shorts känner han inte igen. 

– FN 93 är en chinosmodell. Den har ingått i uniformen tidigare så jag vet inte varför den är borttagen. När jag var i Afghanistan var det inga problem med det. Samtidigt var uniformsreglementet inte så hårt. Jag kunde ha civila träningsshorts på mig på campen.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.