Tandkräm av sjögräs tar bort plack och bakterier även på ställen där tandborsten inte kommer åt.
1 av 2
Tandkräm av sjögräs tar bort plack och bakterier även på ställen där tandborsten inte kommer åt. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Sjögräs kan alltså vara lösningen på många svenskars dåliga tandhygien. Vi har ändå väldigt mycket sjögräs att ta av.
2 av 2
Sjögräs kan alltså vara lösningen på många svenskars dåliga tandhygien. Vi har ändå väldigt mycket sjögräs att ta av. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Forskare: Framtidens tandkräm är gjord av sjögräs

Sjögräs i tandkräm? Blä, tänker ni. Men en ny forskarupptäckt visar att sjögräs-tandkräm förbättrar tandhälsan avsevärt mycket bättre än traditionell tandkräm.


Två miljoner svenskar valde bort tandläkaren

Enligt en studie som Försäkringskassan gjort har var femte svensk inte gått till tandläkaren någon gång under de tre senaste åren.

Det är främst i Stockholm och Norrbotten som svenskarna väljer bort tandläkarbesöken. I Halland och Jönköpings län är man bäst på att gå till tandläkaren.

NEWCASTLE. Brittiska forskare har av en slump upptäckt att sjögräs kan förebygga hål i tänderna. Traditionell tandkräm är effektiv när det kommer till att borsta bort beläggningar på tänderna. Men sjögräs-tandkrämen tar, enligt forskarna, även bort plack och bakterier i de hålrum i munnen dit tandborsten inte når.

Bakterien Bacillus Licheniformis som finns i sjögräs verkar nämligen mot plack utan att man behöver borsta bort det, det skriver SVT Vetenskap.

Kan börja säljas i butikerna

Forskarlaget gjorde upptäckten av en ren slump. De skulle undersöka om sjögräsbakterien kan användas för att göra rent undersidan på fartyg. Men under arbetet kom de, av en ännu väldigt oklar anledning, fram till att bakterien även fungerar mot plack.

Nu ska forskarna studera effekterna närmare och undersöka hur man ska gå vidare för att sälja tandkrämen i butikerna.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!