Kvinnor i Wales kan kolla upp pojkvänner hos polisen. Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln.
Kvinnor i Wales kan kolla upp pojkvänner hos polisen. Personen på bilden har ingen anknytning till artikeln.

Våldsam pojkvän? Ny lag ger kvinnor försprång

Clare´s Law är en ny lag i Storbritannien som ska ge brittiska kvinnor möjligheten att kolla upp sina pojkvänners register hos polisen – som ett försök att minska våldet i landet.


Clare´s Law är namngett efter Clare Wood, 36, som ströps av en man hon mött på Facebook för tre år sedan skriver brittiska Daily Mail. Mannen, George Appleton – ströp Clare Wood i Salford, nära Manchester, och tände eld på hennes kropp innan han slutligen hängde sig själv.

Den nya lagen som än så länge är på prövning, ger poliser och andra myndighetspersoner rätten att varna kvinnor – som kan vara i farozonen, då många anser att dagens nätdejtande har gjort att många inte känner till sina partners förrän det ibland är för sent, som i fallet med Clare Wood.

Hennes dejt, George Appleton hade att långt register med våld mot kvinnor, inklusive en kidnappning, och Appleton hade bara tre dygn innan mordet på Clare blivit frigiven av polis för att vara en" tyst och försiktig man."

Den nya lagen är än så länge bara ett pilotprojekt som täcker några få delar av landet, som varar fram tills september nästa år, och om resultatet ser bra ut så kan regeringen tänka sig att införa den nationellt. 2010 dödades 94 kvinnor och 21 män av en partner, ex-partner eller älskare nationellt vilket har fått de styrande att vilja se an snabb förändring, som i till exempel Gwent – en kommun i sydöstra Wales. Polischefen i Gwent, Carmel Napier, uttalade sig nyligen såhär:

– Den nya lagen ska kunna ge bra information till personer och deras barn om deras partner när de inleder ett nytt förhållande. Den kommer även att kunna tillåta poliser att ge ut information som skyddar personer som löper risk att utsättas för våld.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!