Norge: "Svenska ungdomar tar våra jobb"

Norska ungdomar har svårt att hitta extra- och sommarjobb. Anledningen? Det är för många svenskar som invandrar.


Cirka 26 000 svenskar
Från åren 2003-2004 till ifjol har antalet svenskar som söker sig till grannlandet Norge för att jobba ökat markant. Siffran då var 15 000 - år 2011 var samma siffra uppe i cirka 26 000.
OSLO. Svenska ungdomar som flyr till Norge i jakt på arbete börjar nu bli ett problem för norrmännen. Det visar en ny forskningsrapport som presenterats i dagarna.

– Analysen visar att en ökad andel av svenskarna har en negativ effekt på sannolikheten för norska ungdomar i 17-årsåldern att få ett arbete, säger rapportens författare Camilla Sundt till Aftenposten.

Andelen svenskar som arbetskraftsinvandrar ökar med en procentenhet. Samtidigt, visar Sundts rapport, minskar andelen norska ungdomar med jobb med en halv procentenhet.

"Nödvändig och kompetent arbetskraft"

Svenskarna är dock mycket omtyckta som arbetskraft i grannlandet, trots att rapporten kan leda till "de tar våra jobb"-retorik.

– Att svenskar kommer hit innebär att många arbetsgivare får nödvändig och kompetent arbetskraft, särskilt i serviceyrken, säger Svein Oppegaard på NHO, Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv, till Aftenposten.
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!