undefined
undefined - Foto: Christine Olsson/Scanpix

Koffein är det senaste miljögiftet

Kaffe som miljöproblem? Ja tydligen om man ska tro den senaste amerikanska rapporten från Stilla Havet som visar att koffeinföroreningar kan leda till hittills okända konsekvenser för både människor och djur.


Koffein
Koffein är en stimulant av det centrala nervsystemet och finns i till exempel kaffe, te, läsk och energidrycker. Det finns i bladen, bönorna och frukterna hos mer än 60 växter. I Nordamerika konsumerar 90 procent av den vuxna befolkningen dagligen koffein.

Att amerikanarna dricker mycket kaffe är ingen myt. Att koffeinet inte skulle stanna kvar på land utan istället fortsätta ut i Stilla Havet där det bildar miljöföroreningar, var det dock nog inte många som kände till. Men så är fallet, visar en ny undersökning – gjord i havet utanför delstaten Oregon, i nordvästra USA. Hydrologen Dana Kolpin, som studerar vattenmiljöer till vardags, säger till National Geographic att man tidigare har dokumenterat koffein i havsmiljöer, men att det då ofta rört sig om sötvatten istället för havsvatten.

– Koffein finns nästan överallt, och allt mer tyder på att koffein och andra förorenande ämnen, som undersökts bara i begränsad omfattning, förekommer därute, menar Dana Kolpin.

Koffein har hittats i farvatten runt hela världen, och man är än så länge osäker på vilka följder spridningen av ämnet kan få i naturen. Dana Koplin beskriver det centralstimulerande ämnet som en "skvallerbytta" på att det kan finnas andra föroreningar i vattnet. och frågan som forskarna ställer sig är om koffein och andra ämnen är skadliga för oss i det långa loppet.

– När det gäller koffein är vi ännu inte säkra på dess miljöeffekter. Har det miljömässiga eller hälsomässiga konsekvenser att utsättas för dessa ämnen eller olika kombinationer av ämnen? Det är tiotusenkronorsfrågan.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.