Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya superplanet - London till New York på 60 min

- 13/08/2012, 18:41 -
undefined
1 av 2

undefined

US Air Force / SCANPIX

Ett X-51A Waverider sitter fast under vingen på ett B52-plan.
2 av 2

Ett X-51A Waverider sitter fast under vingen på ett B52-plan.

US Air Force / SCANPIX

Militärens nya superplan är snabbare än ljudet.

USA. Från London till New York på en timme - det kan bli verklighet med nya superplanet Waverider.

Under tisdagen kommer amerikansk militär att testa det nya "överljudsplanet" som kan komma upp i en hastighet av 7 242 km/h på endast några sekunder. 

Hemligheten är en revolutionerande "scramjet"- motor som ska göra det möjligt att resa i en hastighet snabbare än ljudet.

– Att påbörja utvecklingen av överljudsplan är som att gå från propellerplan till jetplan, säger Robert Mercier, teknologiansvarig på Air Force forskningslaboratorie i Ohio, till New York Times.

Släpps över Stilla Havet

I nuläget görs de sista förberedelserna på superplanet på Edwards Air Force-basen i Mojaveöknen innan tisdagens testflygning. Waverider kommer då att släppas från ett B52 bombplan ovanför Stilla Havet.

Testet kommer gå till som så att Waverider fästs under B52:ans ena vinge och tas med 15 kilometer upp i luften. Där uppe kommer planet att frikopplas för att falla i fyra sekunder innan raketmotorerna tänds. Tack vare raketmotorerna beräknas Waverider då kunna accelerera från Mach 4.5 till 6 samtidigt som det går upp till en höjd av 21 kilometer, skriver Daily Mail.

Efter omkring 300 sekunders flygtur kommer dock superplanet att brytas sönder och krascha ner i Stilla Havet.