Tisdag 22 Jun
Stockholm

Sluta försök "leva i nuet" - det är vetenskapligt omöjligt

Hur mycket man än vill är det omöjligt att leva i nuet - men det funkar fortfarande fint att njuta av dagen.
1 av 2
Hur mycket man än vill är det omöjligt att leva i nuet - men det funkar fortfarande fint att njuta av dagen. Foto: SCANPIX
Forskarna har lyckats peka ut ett område i hjärnan som ansvarar för att använda tidigare tagna beslut till att vägleda framtida.
2 av 2
Forskarna har lyckats peka ut ett område i hjärnan som ansvarar för att använda tidigare tagna beslut till att vägleda framtida. Foto: SCANPIX

Försökt leva i nuet? Ingen idé - det fungerar inte.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Olika sjukdomar kan påverka
Hittills har studier endast gjort på friska personer. Forskaren Marc Sommer är dock intresserad av att se hur SEF och andra hjärnområden kan störas av sjukdomar som schizofreni och Alzheimers.

– De innebär frakturer på tankeprocessen. Den avbryts konstant, och trots försök att hålla en tanke igång, blir man störd väldigt lätt, säger han till Science Daily.   

– Patienter med dessa störningar som har problem med att behålla ett minne av gamla beslut för att vägleda beteendet, föreslås ha problem med metakognitionen.

USA/PITTSBURGH. Det är ingen idé att försöka leva i nuet, så sluta stressa. 

Hjärnforskare har nämligen lyckats peka ut ett område i hjärnan som ansvarar för att använda tidigare tagna beslut till att vägleda framtida. 

Studien, baserad på forskning gjord vid University of Pittsburgh, är den första som analyserar signaler associerade med "metakognition" - tankar som handlar om tankar. 

– Hjärnan måste hålla koll på beslut och vad de leder till, säger Marc Sommer en av forskarna bakom studien, till Science Daily.

– Vi tar konstant beslut i tankarna och går och tänker på andra saker, och den kontinuiteten av tankar behövs.  

"Måste jämföra nu och då"

Forskarna bakom studien pekar på ett komplext område i hjärnan, kallat SEF, som är sammanlänkat med olika aspekter av beteende.

– Om vi tror att vi kommer att motta någonting bra, tenderar den neoronala aktiviteten i SEF att bli hög. Människor vill ha bra saker i livet, och för att fortsätta att få de här bra sakerna, måste man jämföra vad som händer just nu med beslut tagna i det förflutna, säger Sommer.

Enligt studien är det därmed omöjligt att kunna fokusera tankarna till att vara i nuet. 

– Det är en fin sak att säga i termer av att fånga dagen, och njuta av livet, men våra inre liv och erfarenheter är mycket rikare än så.

Kommentera
Kopiera länk
Dela