Telias dotterbolag anklagas återigen för censur.
1 av 2
Telias dotterbolag anklagas återigen för censur. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX /
Tadzjikistans president Emomali Rahmonov som styrt landet sedan 1992.
2 av 2
Tadzjikistans president Emomali Rahmonov som styrt landet sedan 1992. - Foto: MINDAUGAS KULBIS / AP / SCANPIX

Telia censurerar nyhetssajter åt diktaturen

Svenska Teliasoneras dotterbolag hjälper regimen i Tadzjikistan. Detta genom att blockera oberoende nyhetssajter - och Youtube.


Lönsam verksamhet
Teliasonera gjorde enligt Ekot nio miljarder i vinst förra året på expansionen i Eurasien. Tidigare har dotterbolag avslöjats hjälpa till med övervakning av regimkritiker och journalister i bland annat Vitryssland, Georgien och Azerbajdzjan.

DUSJANBE. De har hjälpt till att stoppa flera nyhetssajter men också sidor som Youtube. Nu får Teliasonera hård kritik för dotterbolaget TCells samarbete med den totalitära regimen i Tadzjikistan.

– TCell går i den tadzjikiska regeringens ledband, och de blir därmed delaktiga i kränkningarna av tadzjikernas rätt till fri och oberoende information, säger Nuriddin Karsjibojev, som leder det tadzjikiska riksförbundet för oberoende medier, till Sveriges Radios Ekot.

Censuren ökade i samband med stridigheter i de norra delarna av landet. Den gången var TCell även med och såg till att blockera all mobilkommunikation i det drabbade området.

"Vi måste följa regelverket"

Telia har tidigare granskats på grund av dotterbolagens hjälp till diktaturer i östra Europa och i Asien. Den här gången är företaget inte sena med att förklara blockeringen av sajterna.

– Samtliga operatörer och internetleverantörer i Tadzjikistan har fått en begäran från säkerhetstjänsten i Tadzjikistan att blockera två specifika sajter, säger Teliasoneras kommunikationschef Thomas Jönsson till Ekot och fortsätter:

– Vi tycker naturligtvis att tillgången till information ska vara så fri som möjligt, samtidigt så när ett land hänvisar till nationens säkerhet måste vi följa regelverket.

Jönsson hävdar dock att det "bara" är nyhetssajterna ria.ru och news.tj som TCell blockerar och vet inget om Youtube eller andra sidor.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

En amerikansk man har stämt tobaksjätten Philip Morris i USA och dess dotterbolag Swedish Match för att ha blivit beroende av vitt snus.

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.