Julian Assange sökte asyl - och fick det.
1 av 3
Julian Assange sökte asyl - och fick det. - Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / SCANPIX
Ecuadors utrikesminister Richard Patino kom med beskedet på torsdagen.
2 av 3
Ecuadors utrikesminister Richard Patino kom med beskedet på torsdagen. - Foto: Dolores Ochoa / AP / SCANPIX
Problemet för Assange är den brittiska polisen - de har sagt att de ska gripa honom så fort han lämnar ambassaden.
3 av 3
Problemet för Assange är den brittiska polisen - de har sagt att de ska gripa honom så fort han lämnar ambassaden. - Foto: Sang Tan / AP / SCANPIX

Brittiska löftet: "Ni får Assange, Sverige"

Wikileaksgrundaren fick med sig Ecuador. Han få politisk asyl i det sydamerikanska landet - men nu återstår frågan om hur han ska ta sig dit.


- I augusti 2010 besöker Assange Sverige för att presentera ett avslöjande från Wikileaks. Han anhålls då i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt och sexuellt ofredande. Anhållandet hävdes dock ett knappt dygn senare.

- 18 oktober 2010: Häktas i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt.

- 7 december 2010: Grips av brittisk polis efter att ha överlämnat sig själv.

- 24 februari 2011: Brittisk domstol beslutar att han ska utelämnas till Sverige.

- 2 november 2011: High Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter att han överklagat.

- 30 maj 2012: Supreme Court beslutar att Assange ska utelämnas till Sverige efter ytterligare en överklagan.

- 19 juni 2012: Assange tar sig till Ecuadors ambassad i London och söker politisk asyl

- 16 augusti 2012: Julian Assange beviljas asyl av Ecuadors regering

LONDON. Julian Assange får politisk asyl i Ecuador. Det var utrikesminister Richard Patinos besked på en presskonferens på torsdagen. Bland anledningarna till beslutet fanns misstankar om att Wikileaksgrundaren annars kan utlämnas via Sverige till USA och där få en orättvis rättegång.

Problemet för Assange är hur han ska kunna ta sig till Ecuador. Den brittiska polisen har låtit meddela att han inte kommer att få fri lejd och att de kommer att gripa honom så fort han visar sig utanför den ecuadorianska ambassaden i London.

Enligt Reuters meddelar brittiska UD att man kommer att fullgöra det man är tvingade att göra - nämligen att se till att Assange utlämnas till Sverige.

– Det finns en lag som säger att vi måste utlämna Assange till Sverige. Vi kommer att lyda den lagen, säger en talesperson för UD till nyhetsbyrån.

Nyheter24 rapporterade på onsdagen att en plan kan vara att ta sig därifrån i en ambassadbil - något som nu inte kommer att hjälpa. Går det möjligtvis att skicka australiensaren med diplomatpost?

Det kan också bli så att han helt enkelt får stanna. New York Times rapporterar att Ecuador kan komma att låta honom vara på ambassaden så länge det krävs.

"Sverige kunde inte garantera att han inte utlämnas till USA"

Under presskonferensen hade Patino flera långa utläggningar om mänskliga rättigheter, hur mycket Ecuador brinner för dem och hur behandlingen av Julian Assange hittills brutit mot flera av dem. Han hävdade också att landet haft kontinuerlig kontakt med Storbritannien och Sverige sedan Assange sökte asyl.

– Vi har bett Sverige om garantier att Assange inte skulle skickas till USA. Sorgligt nog kunde inte Sverige ge några sådana besked, sa Patino på presskonferensen.

Ecuador ska ha bett Sverige att genomföra förhören med Assange på ambassaden i London, men Sverige ska ha tackat nej. Han är misstänkt för våldtäkt i Stockholm 2010. Den svenska regeringen reagerade starkt på beskedet.

"Oacceptabelt försök från Ecuador att stoppa den svenska rättsprocessen och det europeiska rättsliga samarbetet", twittrade utrikesdepartementet på torsdagseftermiddagen.

Senare rapporterade nyhetsbyrån AP att UD kallat till sig Ecuadors ambassadör i Stockholm

När beskedet om Assanges utlämning till slut meddelades av Richard Patino på presskonferensen i huvudstaden Quito utbröt jubel och applåder.


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!