Julian Assange har klippt håret
1 av 4
Julian Assange har klippt håret - Foto: Scanpix
Här sitter han med sin advokat Baltasar Garzón
2 av 4
Här sitter han med sin advokat Baltasar Garzón - Foto: Scanpix
Talade från balkongen på Ecuadors ambassad
3 av 4
Talade från balkongen på Ecuadors ambassad - Foto: Scanpix
Många av hans fans fanns utanför
4 av 4
Många av hans fans fanns utanför - Foto: Scanpix

Stridslysten Assange vägrar ge besked om framtiden

En pigg och nyklippt Julian Assange nämnde aldrig sexbrottmisstankarna. Och därmed fortsätter såpan.


Assange på ambassaden

Den 19 juni gick Julian Assange in på Ecuadors ambassad i London för att söka asyl. Engelsk polis har krävt att Julian Assange överlämnar sig. Ecuadors regering hänvisade att det var deras plikt att granska samtliga ansökningar för politisk asyl, även Assanges. Flera kända namn vädjar till Ecuador att bevilja honom asyl, bland annat Michael Moore och Oliver Stone. Om Assange lämnar ambassaden kommer han gripas av engelsk polis.

LONDON. Från en balkong på Ecuadors ambassad gjorde Wikileaksgrundaren Julian Assange, 41, sitt första framträdande sen han flydde till ambassaden. Assange, som är misstänkt för sexbrott i Sverige, kom ut på balkongen med kortklippt hår. Han såg inte ut att ha påverkats negativt av att sova på en tältsäng i ambassaden i mer än två månader.

– Jag är här i dag för att jag inte kan vara där med er. Tack för att ni kom och för er generositet, var Assanges inledande ord.

– Tack till Ecuadors folk. Jag vill också tacka de anställda på ambassaden som visar mig gästvänlighet och generositet trots hoten vi fått motta.

Assange hävdar att brittisk polis befunnit sig i byggnaden där Ecuadors ambassad ligger. 

– Under onsdagnatten efter att ett hot sändes till den här ambassaden, kom ni hit för att övervaka det hela. Jag kunde höra team av poliser som rörde sig inne i byggnaden. Att Storbritannien inte slängde bort Wienkonventionen berodde på att ni befann er här utanför.

"USA måste avsluta sin häxjakt"

Assange har enligt uppgifter lovat den equadoranska ambassaden att inte göra talet till något politiskt. Men det verkade han ha glömt. 

– När Wikileaks står under hot står också yttrandefriheten också under hot. Jag ber president Obama att göra det rätta. USA måste avsluta sin häxjakt på Wikileaks. FBI måste avbryta sin utredning. USA måste uttala att de inte kommer att jaga journalister och "whistle-blowers", och allt dumt prat om att åtala journalister och media måste sluta, sa Wikileaksgrundaren som flera gånger repeterade att Bradley Manning, wikileaksläckan, måste släppas: 

– Om han gjorde vad han anklagats för är han en hjälte och en av världens främsta fångar. Bradley Manning har varit inspärrad i mer än 500 dagar, men den lagliga gränsen är 100 dagar. För två dagar sedan fick Pussy Riot en fängelsedom. Det finns en sammanhållning och bestämdhet i förtrycket, responsen måste vara lika bestämd.

"Julian Assange är inställd på strid"

En halvtimme innan talet fick de många journalister som dykt upp ställa frågor till Assanges advokat Baltasar Garzón som blev världsberömd när han försökte ställa Chiles förre diktator Augusto Pinochet inför rätta. Han bekräftade vad många trodde: Assange kommer inte självmant ge upp och åka till Sverige. 

– Jag har pratat med Julian Assange och kan berätta att han är redo att kämpa och att han känner tacksamhet mot Ecuadors befolkning och framförallt mot presidenten som har gett honom asyl, sa Garzón, skriver The Guardian.

– Julian Assange har alltid kämpat för sanning och rättvisa och har försvarat mänskliga rättigheter, vilket han kommer att fortsätta att göra, fortsatte Garzón.

"Vi kommer att återförenas"

Och det verkar som att såpan Assange kommer att fortsätta än ett tag. ALBA, den latinamerikanska samarbetsorganisationen, utrycker sitt ovillkorliga stöd för Ecuador.

Assange sa under sitt tal inget om misstankarna om sexbrott i Sverige eller varför han vägrar att förhöras av svensk polis på svensk mark. Men han lovade sin familj en sak: 

– Till min familj och mina barn som berövats sin far; Förlåt mig, vi kommer snart att återförenas.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Umeå: Polisen rapporterar om stöld

Italien lägger ned åtal mot hjälporganisationer

Efter en långdragen utredning lägger en italiensk domstol ned anklagelserna mot hjälporganisationerna Läkare utan gränser, Rädda Barnen och den tyska icke-statliga organisationen Jugend Rettet.

Polisen rapporterar om brand, Uddevalla

"Vi får in ett larm om en brand på Jarlsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

I vår kommer regeringens lagförslag om gårdsförsäljning. Redan nu finns stark kritik mot att mikrobryggerier och destillerier kan komma att uteslutas. Socialminister Jakob Forssmed (KD) vill inte kommentera detaljer innan förlaget är klart, men säger att det behöver innehålla begränsningar.

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

1 timme sedan
Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.