Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stridslysten Assange vägrar ge besked om framtiden

- 19/08/2012, 16:21
Julian Assange har klippt håret
1 av 4

Julian Assange har klippt håret

Scanpix

Här sitter han med sin advokat Baltasar Garzón
2 av 4

Här sitter han med sin advokat Baltasar Garzón

Scanpix

Talade från balkongen på Ecuadors ambassad
3 av 4

Talade från balkongen på Ecuadors ambassad

Scanpix

Många av hans fans fanns utanför
4 av 4

Många av hans fans fanns utanför

Scanpix

En pigg och nyklippt Julian Assange nämnde aldrig sexbrottmisstankarna. Och därmed fortsätter såpan.

LONDON. Från en balkong på Ecuadors ambassad gjorde Wikileaksgrundaren Julian Assange, 41, sitt första framträdande sen han flydde till ambassaden. Assange, som är misstänkt för sexbrott i Sverige, kom ut på balkongen med kortklippt hår. Han såg inte ut att ha påverkats negativt av att sova på en tältsäng i ambassaden i mer än två månader.

– Jag är här i dag för att jag inte kan vara där med er. Tack för att ni kom och för er generositet, var Assanges inledande ord.

– Tack till Ecuadors folk. Jag vill också tacka de anställda på ambassaden som visar mig gästvänlighet och generositet trots hoten vi fått motta.

Assange hävdar att brittisk polis befunnit sig i byggnaden där Ecuadors ambassad ligger. 

– Under onsdagnatten efter att ett hot sändes till den här ambassaden, kom ni hit för att övervaka det hela. Jag kunde höra team av poliser som rörde sig inne i byggnaden. Att Storbritannien inte slängde bort Wienkonventionen berodde på att ni befann er här utanför.

"USA måste avsluta sin häxjakt"

Assange har enligt uppgifter lovat den equadoranska ambassaden att inte göra talet till något politiskt. Men det verkade han ha glömt. 

– När Wikileaks står under hot står också yttrandefriheten också under hot. Jag ber president Obama att göra det rätta. USA måste avsluta sin häxjakt på Wikileaks. FBI måste avbryta sin utredning. USA måste uttala att de inte kommer att jaga journalister och "whistle-blowers", och allt dumt prat om att åtala journalister och media måste sluta, sa Wikileaksgrundaren som flera gånger repeterade att Bradley Manning, wikileaksläckan, måste släppas: 

– Om han gjorde vad han anklagats för är han en hjälte och en av världens främsta fångar. Bradley Manning har varit inspärrad i mer än 500 dagar, men den lagliga gränsen är 100 dagar. För två dagar sedan fick Pussy Riot en fängelsedom. Det finns en sammanhållning och bestämdhet i förtrycket, responsen måste vara lika bestämd.

"Julian Assange är inställd på strid"

En halvtimme innan talet fick de många journalister som dykt upp ställa frågor till Assanges advokat Baltasar Garzón som blev världsberömd när han försökte ställa Chiles förre diktator Augusto Pinochet inför rätta. Han bekräftade vad många trodde: Assange kommer inte självmant ge upp och åka till Sverige. 

– Jag har pratat med Julian Assange och kan berätta att han är redo att kämpa och att han känner tacksamhet mot Ecuadors befolkning och framförallt mot presidenten som har gett honom asyl, sa Garzón, skriver The Guardian.

– Julian Assange har alltid kämpat för sanning och rättvisa och har försvarat mänskliga rättigheter, vilket han kommer att fortsätta att göra, fortsatte Garzón.

"Vi kommer att återförenas"

Och det verkar som att såpan Assange kommer att fortsätta än ett tag. ALBA, den latinamerikanska samarbetsorganisationen, utrycker sitt ovillkorliga stöd för Ecuador.

Assange sa under sitt tal inget om misstankarna om sexbrott i Sverige eller varför han vägrar att förhöras av svensk polis på svensk mark. Men han lovade sin familj en sak: 

– Till min familj och mina barn som berövats sin far; Förlåt mig, vi kommer snart att återförenas.