Flickan brände verser ur Koranen - sedan hotade en våldsam mobb att bränna upp hus där kristna bor.
Flickan brände verser ur Koranen - sedan hotade en våldsam mobb att bränna upp hus där kristna bor. - Foto: Muhammed Muheisen / AP / SCANPIX

11-årig Downs syndrom-flicka greps för koranbränning

Riskerar att straffas för hädelse i Pakistan. Den kristna flickan hittades med brinnande sidor ur koranen.


Kritiserad lagstiftning

Lagen mot hädelser i Pakistan har lett fram till flera bråk och till och med mord den senaste tiden. Flera av de som anklagats för att bryta mot lagen har dödats av våldsamma gäng och så sent som ifjol mördades inrikesministern Shahbaz Bhatti efter att ha krävt att lagen ska upphävas.

ISLAMABAD. En 11-årig pakistansk flicka med Downs syndrom höll på att elda papper för att laga mat när hon upptäcktes. Problemet var att vissa av sidorna var verser ur Koranen. Kort därefter greps flickan och anklagas nu för hädelse.

Hon ska vara analfabet och har aldrig gått i skolan. Det var på fredagen som händelsen ägde rum och efteråt samlades uppemot 150 personer för att bränna ner husen hos den kristna delen av området i Pakistans huvudstad Islamabad - något som fick flera familjer att fly.

– Mobben ville bränna flickan för att lära henne en läxa, säger lokala polischefen Qasim Niazi till CNN.

"Polisen sattes under stor press"

Pakistans minister för nationell harmoni, Paul Bhatti, menar att flickan troligtvis inte varit medveten om att det var verser ur Koranen som hon eldat upp.

– Polisen ville först inte gripa henne, men de sattes under stor press av lokalbefolkningen, säger han till BBC.

Flera människorättsorganisationer, däribland Women's Action Forum, har fördömt gripandet och kräver att flickan släpps fri omedelbart.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

2 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

3 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

3 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

3 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

igår 21:30
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.