Lite matlagning kan kanske minska risken för bröstcancer.
1 av 2
Lite matlagning kan kanske minska risken för bröstcancer. - Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX
Fler än 257 000 kvinnor deltog i undersökningen.
2 av 2
Fler än 257 000 kvinnor deltog i undersökningen. - Foto: AP / SCANPIX

Slipp bröstcancer - bli hemmafru

Minst sex timmars sysslor i hemmet. Det är nyckeln till att minska risken för att drabbas av bröstcancer, visar ny forskning.


För lite motion ökar risken

Tidigare studier har visat att tre procent av alla bröstcancerfall i Storbritannien 2010 berodde på att kvinnorna motionerat mindre än 150 minuter i veckan. Till detta räknas även exempelvis trädgårdsarbete.

EUROPA. Över 257 000 kvinnor, 8 000 av dem bröstcancerdrabbade, deltog i en undersökning över hela Europa. Resultatet visade att de som utför sysslor i hemmet, så som städning, tvättning och diskning, har en 13 procents lägre risk att drabbas av bröstcancer.

Enligt studien, som presenteras i International Journal of Cancer och är det största i sitt slag, räcker det med bara ett par timmars låg aktivitet (till exempel jobb i hemmet eller en promenad) för att minska cancerrisken.

– Den här stora undersökningen belyser fördelarna med att vara aktiv - även i små mängder. Det finns också mycket som visar att träning minskar risken för tarmcancer. Mer forskning behövs på andra typer av cancer, säger professor Tim Key, cancerforskare på universitetet i Oxford, i ett uttalande.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

1 timme sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.