Gyllene Gryning agerar poliser i vissa stadsdelar.
1 av 3
Gyllene Gryning agerar poliser i vissa stadsdelar. - Foto: Nikolas Giakoumidis / AP / SCANPIX
Partiets ledare Nikolaos Michaloliakos. Loggan är snarlik ett hakkors.
2 av 3
Partiets ledare Nikolaos Michaloliakos. Loggan är snarlik ett hakkors. - Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
"Jag vill inte att de som är lagliga ska bli slagna, bara de som skapar problem".
3 av 3
"Jag vill inte att de som är lagliga ska bli slagna, bara de som skapar problem". - Foto: Dimitri Messinis / AP / SCANPIX

Greker ringer nynazister i stället för polisen

I krisens Grekland ökar missnöjet med polisen och myndigheterna. Samtidigt ökar stödet för nynazistiska Gyllene Gryning. I flera delar av Aten har de "städat upp".


Bildades 1980

Även om Gyllene Gryning blivit kända och nått den största framgången hittills i år har partiet varit aktivt, under samma ledare, sedan 1980. Nikolaos Michaloliakos har själv identifierat partiet som nationalistiskt och rasistiskt. I december 2005 meddelade han att partiet inte skulle ha några autonoma medlemmar längre efter allt för många bråk med anarkister.

I maj 2012 stängdes Gyllene Grynings hemsida ned av Wordpress efter hot mot en grekisk journalist. Efter ett par dagar var en ny sajt uppe.

ATEN. Samtidigt som kraven från omvärlden ökar och krisen blir allt djupare för grekerna har en organisation lyckats dra nytta av de dåliga tiderna. Nynazistiska ultranationalisterna Gyllene Gryning har till och med passa på att hoppa in som polis.

– Vi ringer polisen och inget händer, vi ringer kommunen och inget händer. Så då har vi ringt Gyllene Gryning och bett dem komma och kolla och sen dess har det varit lugnt, säger Vaggelis Pagos, som har en flyttfirma i området Agios Panteleimon i Aten, till Sveriges Radio.

"Vill inte att de som är lagliga ska bli slagna, bara de som skapar problem"

Den senaste tiden har flera människorättsorganisationer larmat om ökning av rasistiskt våld i Grekland samtidigt som partiet ökar i opinionsundersökningar. I många fall har medlemmar ur Gyllene Gryning, som fick sju procent av rösterna i det senaste valet, anklagats för att ligga bakom brotten.

– Jag vill inte att de som är lagliga ska bli slagna, bara de som skapar problem, säger Vaggelis Pagos.

Just polisen har annars anklagats för att gå samman med nynazisterna, exempelvis vid olika demonstrationer. I förra veckan kom rapporter om tortyr mot antifascistiska demonstranter av polisen. Tidigare har det hävdats att polisen själva hänvisar till Gyllene Gryning, enligt The Guardian.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!