Ballongerna som ska skickas upp kan leda till fullskaligt krig.
1 av 3
Ballongerna som ska skickas upp kan leda till fullskaligt krig. - Foto: Lee Jin-man / AP / SCANPIX
Aktivisterna genomförde samma aktion ifjol.
2 av 3
Aktivisterna genomförde samma aktion ifjol. - Foto: Lee Jin-man / AP / SCANPIX
Kim Jong-un, Nordkoreas diktator.
3 av 3
Kim Jong-un, Nordkoreas diktator. - Foto: Vincent Yu / AP / SCANPIX

Ballonger kan leda till nytt Koreakrig

Propagandatexter ska släppas över gränsen till Nordkorea genom ballonger. Men nu hotar diktaturen med krig om det blir verklighet.


SEOUL. Nordkoreanska aktivister i exil planerar att för andra året i rad skicka över ballonger med regimkritiska budskap, pengar och förnödenheter från den sydkoreanska sidan. Men den här gången kan det leda till fullskaligt krig.

Nordkoreas försvar hotar i ett uttalande med att våldsamt slå till mot Sydkorea om de låter aktivisterna genomföra sin aktion.

"Samma stund som minsta rörelse som tyder på spridning upptäcks (...) kommer Västra fronten att inleda en skoningslös militär attack utan varning", står det i texten.

Sydkorea kommer slå tillbaka

Enligt nyhetsbyrån Reuters har det sydkoreanska försvarsdepartementet meddelat att samtliga attacker kommer att leda till vedergällning. Med andra ord är risken överhängande för krig mellan de båda nationerna. Rent tekniskt ligger Nordkorea fortfarande i krig med Syd sedan 50-talet.

Samtidigt har Kim Jong-Ils barnbarn Kim Han-sol, son till nuvarande diktatorn Kim Jong-uns bror Kim Jong-nam, öppet svarat på frågor om regimen i en lång intervju med finska tevekanalen YLE. Det är första gången någonsin som en ur ledarfamiljen ställer upp på en så pass ingående intervju med internationell media.



/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.