En miljon utan mat i Darfur i maj

Över en miljon nödställda riskerar att bli utan mat redan i maj, varnar FN.


Sedan Sudan sparkat ut 13 utländska hjälporganisationer från krisregionen Darfur riskerar över en miljon nödställda där att bli utan mat redan i maj, varnar FN.

Hjälpgrupperna anklagas av regimen för att ha spionerat för Internationella brottmålsdomstolen i Haag, som har utfärdat en arresteringsorder mot president Omar al-Bashir för misstänkta krigsbrott i Darfur.

FN uppger att matransoner för mars och april redan har delats ut till de 1,1 miljoner människor i Darfur som har störst behov av hjälp. Men sedan ser det mörkt ut.

– De mest kritiska behoven möts just nu, sade Asmirah Haq, samordnare för FN:s humanitära insatser på en presskonferens i Khartum.

Men när hungern närmar sig i början av maj, om inte WFP har hittat samarbetspartners för den enorma distributionsinsatsen, så kommer dessa människor inte att få sina ransoner.

WFP är FN:s matprogram. Sudans regering hävdar att sudanesiska grupper har tagit över uppgifterna från de utkastade biståndsorganisationerna, men det förnekas av FN.

– Vi och grupperna som är kvar, och regeringen, kan göra tillfälliga plåsterlösningar. Men att återuppbygga kapaciteten som försvunnit kommer att ta tid, sade John Holmes, chef för FN:s humanitära arbete.

Samtidigt fortsätter våldet. På tisdagen stacks ett av Darfurs stora flyktingläger i brand och 600 tält förstördes. Vem som låg bakom attacken är oklart, likaså om någon skadades. Lägret, som är hem åt 12 000 människor, ligger nära al-Junayna i provinsen Västra Darfur.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!